Как да изразяваме емоциите и да пазим здравето си

Добра кауза на сдружение „Сили имам да се боря” събра желаещи на 17 март в конферентната зала на хотел „Арена”. Да подкрепят благородната инициатива, имаща за цел да помага на жените, страдащи от рак на гърдата, по покана на Елица и Анита Симитчиеви се бяха отзовали Десислава Дамянова – специалист по емоционална интелигентност, и Бояна Василева – също психолог, специалист в сферата на детското развитие. Няколко часа двете дами от София говориха за емоциите, здравето и обясниха що е то емоционална интелигентност.
По принцип ние не сме научени как да се справяме с душевните си проблеми. Вместо да си дадем време да се опознаем, се лекуваме с фармацевтика – с антидепресанти например.
Физическото здраве обаче е тясно свързано с психичното и емоционалното състояние. Това, което допускаме в своето всекидневие, е често да пренебрегваме емоциите си. Тогава тялото реагира с болка или болест. С други думи – емоционалните вътрешните конфликти са двигатели на болести. Доказано е, че когато се освободим емоционално, можем да се излекуваме физически.
Ние, хората, обикновено сме вкарани в рамка и следваме установени правила. За всеки човек обаче емоциите са различни.
Съветите на Д. Дамянова бяха насочени към това да възпитаваме преди всичко себе си. Що се отнася до децата, те не толкова чуват какво им говорим, а следят преди всичко нас и нашия пример. До 7 години детето няма съзнателна дейност – всичко е запис на информация и копиране на родителя и околните. Специалистката разясни, че прекалените грижи на майката към детето създават зависими хора, нерядко и бъдещи психопати и социопати.
Интересно е, че психологията сега е съвсем различна от тази преди например 30 години. Сега се смята, че нашето същество и нашата психика са най-важните. Чувствата ни не бива да зависят от друг, ние самите имаме стойност и сме ценни, каквито сме. А ако не се харесваме, първо трябва да намерим себе си, да знаем какво искаме и да се променяме.
По време на т. нар. коучинг сесия за възрастни се провеждаха и занимания за деца от 5 до 10 години. Чрез игри и рисуване Б. Василева запозна децата с начините за изразяване на чувствата и ги предизвика да покажат как възприемат околната среда и себе си, от което пролича какъв е вътрешният им свят и всичко премълчано и неосъзнато излезе наяве. Психоложката работи и по преобразуване на негативните емоции в положителни, както и за справяне със страховете, които витаят в детското съзнание.
Накрая Бояна запозна родителите на децата с наученото за самите тях и даде насоки за тяхното възпитание и поведение.
Несъмнено от подобни инициативи има нужда обществеността в нашия град. За да прогресира обществото, за да съществуват здрави семейства и коректни взаимоотношения и връзки, имаме нужда от правилно осъзнаване на ценностите и от енергия, предизвикана от положителна емоция и среда.

Яна Василева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*