Рекордните 42-ама самоковци дариха кръв благотворително

Общо 48 души се явиха в Туристическия информационен център на 2 май, за да се включат в осмата акция по кръводаряване, инициирана от местното сдружение на жени с онкологични заболявания „Сили имам да се боря” съвместно с Националния център по трансфузионна хематология /НЦТХ/ и Община Самоков.
42-ама от доброволците се оказаха годни да станат кръводарители и така поставиха рекорд в това отношение от първата подобна кампания през октомври 2015 г. насам. Още от сутринта се извиха опашки от хора, като само шестима от тях отпаднаха – поради временно нисък хемоглобин, херпес, направена в последната половин година татуировка.
Един от последните дарители пък бе д-р Антоанета Кънчева, която само няколко часа по-рано е била част от екипа, под чиито грижи най-малкият ни съгражданин е поел първа глътка въздух. За уважаваната лекарка, както и за всички останали доброволци, се погрижи екип от Националния център с ръководител д-р Румен Йорданов. Неотлъчно до отзовалите се хора бяха и сестрите Анита и Елица Симитчиеви от сдружение „Сили имам да се боря”, които предразполагаха присъстващите с широките си усмивки и ведро настроение.
„Забелязваме устойчива тенденция на доброволци, които редовно участват в нашите кампании и даряват кръв в Самоков”, обобщи Евелина Динкова, отговорник на секция „Промоция и организация” в Националния център по трансфузионна хематология. Тя допълни, че десетина души са станали дарители за първи път, а някои от участниците са дали кръв за свои близки. Г-жа Динкова сподели още, че столичните специалисти винаги се чувстват добре дошли в нашия град, където са приемани топло както от инициаторите на благородните каузи, така и от самите пациенти.
„Кръводаряването наистина е полезно, защото по този начин се прочистват кръвоносните съдове, подобрява се кръвообращението и се стимулира развитието на нови кръвни клетки. Количествено кръвта се възстановява за 24 часа, а качествено – в рамките на три седмици”, поясни Ев. Динкова. Тя подчерта още, че редовното кръводаряване намалява риска от сърдечно-съдови заболявания.
Очакванията са следващата подобна благородна акция в Самоков да се състои традиционно през октомври.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*