Капитанът на БК „Рилски спортист” Йордан Бозов заслужи „Спортен Икар”

Капитанът на баскетболния „Рилски спортист” Йордан Бозов, който на 25 януари ще навърши 40 години, бе удостоен с приз в категория „Впечатляващо представяне” по време на церемонията по връчването на годишните награди „Спортен Икар” на фондация „Български спортист”, състояла се на 19 декември в Националната художествена галерия „Двореца” в София.
Гологлавият № 14 заслужи отличието си с цялостното си представяне през годината. Особено впечатление на специалистите са направили изявите на 39-годишния ветеран по време на финала на турнира за Купата на България в Двореца на културата и спорта във Велико Търново на трети март. Тогава „Рилски” спечели трофея след успех над „Левски Лукойл” с 89:80, а за най-полезен играч в мача бе избран именно Йордан Бозов, който игра с частично разкъсан менискус, но въпреки това завърши срещата с 21 точки – най-много от всички състезатели на паркета. Това бе втора Купа на България за самоковския отбор и трета лична за високия 191 см опитен гард, който през далечната вече 2005 г. вдига трофея и с като играч на ЦСКА. В края на май тази година пък Бозов стана носител и на бронзовите медали от Националната баскетболна лига след успеха на самоковци с 2:0 победи срещу „Академик Бултекс 99” /Пловдив/ в серията за третото място в шампионата.
В настоящото издание на първенството Йордан Бозов е записал 19 участия с екипа на тима в двубои от Националната баскетболна лига и Купата на ФИБА Европа, както и в мача за Суперкупата на България. В тях снайперистът с топка в ръка, който е родом от София, има средни показатели от 9.6 точки, 3.1 асистенции и 2.2 борби.
В момента Йордан Бозов кара своя шести сезон в Самоков. Най-силният му е 2016/2017, когато изиграва 44 срещи, в които записва средно по 16.8 точки, 4 асистенции и 3.7 борби на мач.
Най-голямата награда на церемонията „Спортен икар” бе връчена от министъра на младежка и спорта Красен Кралев на световната и европейска шампионка по борба Тайбе Юсеин.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*