Австрия, Швейцария и Франция обраха медалите в Боровец, организаторите заслужиха отличен

Победителите си правят селфи на почетната стълбичка

Щефани Брунер спечели първия старт от състезанията за Европейската купа, състояли се в Боровец на 12 и 13 февруари. На писта „Попангелов” /Ястребец 2”/ известната австрийка бе най-бърза, а с това завоюва и малката купа в гигантския слалом.
Втора се класира швейцарката Симон Вилд, като по този начин се изкачи на второ място и в сезонната класация за дисциплината. Трета пък се нареди австрийката Рикарда Хазер.
През втория ден – 13 февруари, Брунер се задоволи с бронзовия медал, докато този път начело застана Вилд. Сребърното отличие пък заслужи французойката Клара Дирез.
Голямата надежда на България Мария Киркова финишира 34-а в първия старт, като изостана на 6.52 сек. от победителката. Вера Асенова бе 43-а, Михаела Кехайова – 46-а, а Даниела Елинова – 47-а.
През втория ден най-опитната ни състезателка Мария Киркова допусна грешка и не завърши първото спускане. Останалите три млади български състезателки обаче дори подобриха времената си от първия ден. Вера Асенова завърши 40-а, Михаела Кехайова – 43-а, а Даниела Елинова – 44-а.
Общо над 60 състезателки мериха сили по трасето.
„Организацията на двата старта тук, в Боровец, бе като на състезания от Световната купа”, възкликна след надпреварата победителката от първия ден и носителка на малката купа в гигантския слалом Щефани Брунер.
Впечатляващо бе и изказването на „сребърната” Симон Вилд: „Пистата и днес, както и вчера, бе подготвена превъзходно. Имахме късмет и с времето, че се задържа ясно до края. Всичко бе прекрасно и си тръгвам от Боровец с чудесни впечатления и спомени. Никога на състезания за Европейската купа не сме били обект на подобно внимание.”
Имайки предвид двата старта в Пампорово и двата в Боровец, президентът на Българската федерация по ски Цеко Минев отбеляза: „Това бе една страхотна седмица, който дълго ще се помни с тези четири старта за Европейската купа, което е нещо изключително в световен мащаб.”
„Много страни могат само да мечтаят да организират състезание по този начин“, обобщи пък единственият петкратен носител на Световната купа в алпийските ски при мъжете Марк Жирардели, който бе сред гостите на състезанията.
Стартовете в Боровец бяха 27-и и 28-и от общо 32 през сезона от календара на Европейската купа.
Първите пет състезателки получиха награди от името на Община Самоков, Първа инвестиционна банка и МТел. От мобилния оператор дори организираха атрактивни игри с публиката, като след състезанието шоуто за феновете се пренесе пред хотел “Рила”.
Сред гостите бяха и единственият български скиор с победа в старт за Световната купа – Петър Попангелов, министрите на младежта и спорта и на туризма Красен Кралев и Николина Ангелкова, експремиерът Симеон Сакскобургготски.
С двата старта се сложи и началото на тържествата по случай 120-годишнината на Боровец. При официалното откриване на състезанията министър Красен Кралев поздрави домакините за юбилея. Визирайки агресивния протест на група природозащитници по време на туристическото изложение в София два дни по-рано, Кралев добави, че не бива да се допуска малка група представители на зелени псевдо организации да пречат на развитието на спортната инфраструктура в зимните ни курорти. Цеко Минев пък посочи, че противопоставянето на екологията и зимния туризъм е абсурдно и цитира в своя подкрепа мненията на световни капацитети.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*