Каталог и изложба за 100 г. от рождението на Зафир Йончев

По  случай един век от рождението на художника и наш съгражданин Зафир Йончев каталог с творбите му ще бъде представен в Градската художествена галерия „Проф. Васил Захариев“ на 8 май, сряда, от 17,30 ч.
Тогава ще бъде подредена и изложба с произведения на Йончев, а ще бъде прожектиран и документален филм за твореца.
Организатор на честването на юбилея е Историческият музей.
Зафир Йончев е роден през 1924 г. в Самоков. Син е на друг голям художник – Христо Йончев-Крискарец. Завършва Художествената академия, където по-късно е преподавател. Дълги години е секретар на Съюза на българските художници. В началото на 70-те години на миналия век по негова инициатива е открита Графичната база на СБХ в Самоков.
Зафир Йончев е заслужил художник и почетен гражданин на Самоков. Участник е в редица изложби в страната и чужбина – Русия, Германия, Италия, Полша, Япония и др. Самостоятелни негови изложби са подреждани в София, Самоков и в други градове в България. Едни от най-добрите му творби са в Националната художествена галерия и в други галерии и колекции в страната.
Завършва жизнения си път през 2006 г. Носител е на ордените „Народна република България“ – II степен и „Св. св. Кирил и Методий“- I степен. Известен е и като дарител.

Можете да харесате