Клисура с три медала от пловдивското Садово

Кажеш ли Самоков, си представяш едрите и вкусни картофи, боровите гори и Боровец…
Кажеш ли Садово, си вече в плодородна Тракия с безкрайни ниви със слънчоглед, царевица и… фъстъци. На фъстъците именно бе посветен празникът през уикенда в това малко пловдивско градче, като за допълнение местните жители бяха организирали и фолклорен фестивал.
Пристигнахме в общинския център в дъжд и мъгла, но за щастие дъждът спря и позволи фестивалът да се състои на открито. Разбрахме, че цяла седмица по сергиите тук са се киприли произведения на майстори от близо и далеч и еко продукти. Сред майсторите беше и и самоковецът Миро /Уди/. Той от няколко години се занимава с дърворезба и макар че не е учил подобна специалност, изделията му са чудесно изпипани.
Силно впечатление направиха и картините и макетите на учениците от Чешнигирово, Караджово, Болярци, Богданица, Катуница, Садово. С умело използване на семена от ориз, боб, леща, царевица, слънчоглед и най-вече на фъстъци бяха оформени пейзажи, портрети, цветя… Подредена бе и фотоизложба на мегалитни паметници от Сърнена Средна гора. Не липсваше и кът с предмети от бита и народни носии.
Чрез жените от фолклорна група „Иглика” с ръководител Мая Чучукова, едноименния танцов състав с ръководител Стоян Димитров и младите акордеонисти Иво Иванов и Адриян Чучуков от Клисура Самоковска община взе участие във фолклорната програма, посветена от организаторите на кларнетиста Георги Пендов, станал през далечната 1951 г. ръководител на Садовската група.
В журито на фестивала бяха включени Георги Анастасов, директор на Центъра за подкрепа на личностното развитие „Васил Левски” в Асеновград, Апостол Маронов, музикант, преподавател в Пловдивския университет „Паисий Хилендарски”, и хореографът Аделина Кърчева.
Участниците от самоковското село Клисура бяха дошли от най-далеч. Нашите самодейки се представиха с две песни и грабнаха сребърния медал. Танцьорите ни се изявиха много добре и спечелиха бронзово отличие. Акордеонистите Иво и Адриян се справиха отлично с Кюстендилската копаница и заслужиха също бронз, което бе и своеобразен подарък за рожденика Адриян.
Много танцьори – деца, младежи и възрастни, доказаха, че когато човек обича ритъма и стъпките на родните хора, не ги забравя, докато е жив. Сцената се разтърси от танците на лазарките от Катуница – цели четири състава, на малките игрохорци от Поповица и Садово…
Чуден глас извисиха Деляна Манева от Чешнигирово, Виктория Начева и Мария Ташева от Садово. Евгени Златков пък поздрави публиката с изпълнение на саксофон.
Лично кметът Димитър Здравков връчи наградите и пожела успех на фестивала и занапред.
Празникът завърши с изпълнения на оркестър „Марица” и хора от няколко ката.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*