„Дар от природата” за трети път…

Ако попитат една майка, кой е най-големият дар от природата, тя, без дори да се замисли, ще ви отговори: „Моите деца!” Така е, но и природата ни обича, въпреки всички неприятности, които й причиняваме. Тя е тази, която ни предоставя всичко, а иска само едно – да я пазим.
Преди две години жителите на Говедарци сложиха началото на един нов празник в чест на това, което получаваме в дар от природата – билки, мляко, горски плодове, полски продукти…
Това видяха и върху няколкото сергии /изглежда заради дъжда и хладното време участниците бяха по-малко/ всички посетители, които в събота и неделя – на 26 и 27 септември, се събраха в голямото село, за да присъстват на Третия пореден национален фестивал „Дар от природата”.
Изявиха се производители на мед и медени продукти – Милка Джоргова от Говедарци, на сирене и кашкавал – Любка Божичкова от Самоков, на плодове и зеленчуци – Христина Ковачка от Доспей, на вълнени плетени чорапи и гоблени – Милка Шуманова, на билки и извлеци от тях – Румен Тодоров от Самоков. Владимира Павлина показа гоблени, които шие от близо 30 години и подарява на приятели. Младият Димитър Даргов – по 50 процента радуилец и говедарчанин, пък се усмихваше сред красивите и майсторски изработени икони върху керемида и дърво. Грабваха окото и произведенията на дърворезбаря Минчо Маринов от Поповяне.
Традиционният фолклорен фестивал този път имаше състезателен характер, като в журито бяха включени Маргарита Кръстева и Светла Цветкова. Маргарита е хореограф, завършила е Нов български университет в София и вече повече от 10 години журира фестивали и други подобни изяви. Светла е завършила народно пеене в Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство в Пловдив, за последно е била в журито на фестивала „Пауталия” в Кюстендил.
Гости на празника бяха народният представител Радослав Стойчев, зам.-кметовете на общината Васил Сайменов и Сия Шехтанова. Организатори бяха местното читалище „Христо Ботев” и кметството в Говедарци под егидата на Община Самоков. Видя се, че доста труд са положили секретарят на читалището Спаска Костова и целият организационен комитет.
Старт на празника даде г-н Сайменов, който след поздравленията плисна менче с вода. И се започна – сляха се в едно музика и танци, песни и хумор. Дали на сцената или в салона, усещаше се, че хората се прекланят пред чудните дарове на невероятната риска природа. Фестивалът съвпадна и със Световния ден на туризма – 27 септември, който тази година премина под мотото: „Милиони туристи – милиони възможности”.
По стар български обичай домакините почерпиха с хляб, мед и вино. В малката зала на читалището майсторки от селото пък предложиха на гостите една ухаеща и привличаща погледа изложба от пити, баници, кексове, сладки, гозби и пр. Сред вкусотиите бяха и тортите – подарък от председателя на Съвета по туризъм в Самоков Светлана Атанасова.
След привършване на програмата всичко по масите бе излапано буквално за минути.
Сцената на читалището пък се превърна в арена на многобой за десетки състави от общината, региона и страната. Първи се представиха домакините от фолклорната група, ръководена от Даниела Георгиева, и танцовият състав с ръководител Георги Крушарски. След тях ансамбъл „Св. Варвара” от пазарджишкото село Варвара показа класа и заслужи първо място. Заредиха се певческите групи от Бели Искър, Маджаре, Нови хан, Равно поле, от пенсионерски клубове в Перник, „Самокови”, детският танцов състав „Белчинче”…

Самодейците от радомирското село Долни Раковец предложиха един от обичаните във всяко село обичаи – „Седянка”. Една от жените плете, друга прави дантели за ризите, трета влачи вълна, четвърта суче нишка на хурката… Хем работят, хем пеят, а и хорце му тропнаха. Накрая пък момата на стопаните сгодиха с благословията: „Днес годявка – догодина кръщявка!”
Проявиха се и Шишмановската група, певческият състав „Веселие” и танцовата трупа „Магдалена” от с. Марица. И още – злокучанки, райовки, доспейки с песни и хора заслужиха аплодисментите.
Много силна бе изявата на ансамбъла от с. Градец, Видинско. Оказа се, че някои от участниците са идвали в Говедарци на екскурзионно летуване и за преходи из Рила. Този път са съчетали полезното с приятното. Танцьорите бяха изпращани с овации и „Браво” след всяко хоро. Сърдечни и усмихнати, хората от видинското село станаха любимци на публиката. Запомнящо се бе и участието на ансамбъл „Горнополска песен” от с. Овчарци.
Вторият ден на фестивала също бе много динамичен. Гостуваха трио „Авлига” от Дупница, певчески групи от Бистрица и Сапарева баня, от Ярлово и Клисура,. Изявиха се и танцьори. По съседски поздрав поднесоха жените от Маджаре. Пяха групи от Калище и Ресилово. Стоян Евтимов доведе самодейците от с. Пещера, община Земен. Димитър Лукарски зарадва хората в салона с чудесни песни. Свои певци и танцьори бяха изпратили и радомирските села Извор и Ковачевци.
На голямата сцена едва се побраха танцьорите на Кирил Амбарков от състав „Рила”. Техни достойни съперници в хората бяха танцьорите от Драгушиново, Райово, Говедарци.
В събота вечерта пък хората, които останаха в селото, се насладиха на изпълненията на младата талантлива певица Ива Давидова.
Стана истински празник на народните песни и танци, които всички трябва да съхраняваме. „Този празник остава открит и отворен за всички до деня на следващата ни среща. И дано го превърнем и в международен”, с тези думи кметът на Говедарци Бойчо Шуманов закри фестивала.
Дъждът най-после спря и хорото се пренесе от сцената вън на площада. Заиграха и танцьори, и много местни жители и гости, млади и стари, с усмивка и със светнали от радост очи…

Димитрина Божилова

Призьорите от общината

За песенно изкуство: 1. ”Белчинче” с ръководител Даниела Георгиева, женска група от Говедарци с рък. Даниела Георгиева
За костюми: мъжка певческа група от Драгушиново /Атанас Захариев/, „Иглика” от Клисура /Мая Чучукова/, ”Веселие” от Марица /Васил Сотиров/, „Райски гласове” от Райово /Ани Машова/, „Рельовските баби” /Росица Вардарова/, ”Искровки” от Бели Искър /Филинка Георгиева/, група от Злокучане /Генка Стоименова/, група от Мала църква /Елка Любенова/, „Ярловска китка” /Елена Любенова/
Дуети: 2. Латинка Трохарова и Васил Димитров от Драгушиново, група от Самоков /Деница Михайлова/, Шишмановска група при читалище ”Любословие” в Самоков
Индивидуални изпълнения, песни: 1. Мартина Дибекова от Белчин, Анна-Мария Галчева от Говедарци, Мария Шаламанова от Ярлово; 2. Йоана Джамбазка от Говедарци, Здравка Петрова от читалище-паметник „Отец Паисий-1859” в Самоков, Елена Любенова от Ярлово 3. Мона Славова от Младежкия дом в Самоков
Танцово изкуство: 1. ”Рилски ритми” от Доспей 2. ”Рилска магия” от Говедарци, „Рилска китка” от Драгушиново, „Иглика” от Клисура, ”Магдалена” от Марица

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*