Книга за 55-годишната история на „Самел-90”

Излезе от печат книга за историята на „Самел-90” АД – „Самел-90” – мечти, превърнати в реалност”. Най-голямото самоковско предприятие е създадено през 1964 г., а през миналата 2019 г. с поредица от изяви чества своя 55-годишен юбилей. По този повод е подготвена и самата книга, която се появи на бял свят преди броени дни, в края на март.
На повече от 200 страници е представена историята на фирмата, поместени са спомени и размисли на дългогодишни служители, документи, много снимки. Описани са важни събития, постиженията, трудностите, през които е преминал многобройният колектив през изминалите пет и половина десетилетия.
Радиозаводът, както е популярно предприятието и досега, е променял неколкратно името си /започнал работа като филиал на софийския „Сигнал”, по-късно е комбинат „Христо Ников”, сетне „Самел-90” АД/, но винаги е бил авангардно дружество, с важен принос за техническия прогрес в града и региона, пък и в страната, за укрепване на отбранителната способност на родината. Започва се с полеви телефони през 60-те години на миналия век, за да се стигне до сегашното производство на световно равнище – оборудване на бронирани автомобили.  Основната част от продукцията и днес е предназначена за износ, партньори на „Самел” са реномирани фирми от цял свят.
Тук са работили, а и в днешни дни се трудят стотици висококвалифицирани специалисти, работници, служители, способни ръководители, вплели едно в друго професионализъм и емоции.
Особен интерес представляват разказите за основаването и първите стъпки на завода, както и за по-сетнешните успехи, перипетии, предизвикателства.
Първи директор на предприятието е инж. Асен Доцев. По-късно начело на фирмата последователно застават инж. Цвятко Цветков, инж. Владимир Шипочки, инж. Петър Славов, инж. Петър Георгиев.
Огромен е приносът на завода за развитието на газификацията в Самоков и района. Предприятието е и спонсор на елитния баскетболен клуб „Рилски спортист”.
Доста страници в книгата са отделени и за извънпроизводствената дейност, за това, как колективът се е чувствал и се чувства като едно голямо семейство. Разкази и фотоси представят многобройните културни, туристически и спортни изяви, организираните през годините тържества, увеселения.
Представени са и многобройните високи награди, спечелени от колектива с новаторски нюх, труд, всеотдайност и постоянство. Не е сигурно пресилено да се каже, че заводът е една от емблемите на съвременния Самоков.
Книгата е подготвена от екип с участието на Анета Петкова, Здравка Радойкова, Мая Малканова и Зоя Станкова. Голяма част от снимките са дело на Петър Михайлов.
Прави впечатление и отличното полиграфично изпълнение на луксозното издание.
„Самел-90” – мечти, превърнати в реалност”, излезе в самото навечерие на 70-годишния юбилей на директора на завода инж. Петър Георгиев, чийто 44-годишен трудов стаж е преминал само там, а от 30 години той е и ръководител на голямото предприятие.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*