Магията на Коледа се случи в Драгушиново /ВИДЕО/

Големият цигулар и преподавател в Националната музикална академия проф. Йосиф Радионов, съпругата му на рояла Зорница и вокалът от Националната опера Цветан Цветков поднесоха истински музикален шедьовър на жителите и гостите на Драгушиново с концерта си на 14 декември в местното читалище „Михаил Дашин”.
„Ние сме посветили живота си на изкуството и сега ще ви го поднесем с целите си сърца. Нека да бъдем щастливи заедно”, обърнаха се музикантите към хората, изпълнили залата. Програмата бе открита с менует от Моцарт или, както се пошегува маестро Радионов – поп музиката на 18 в. В края пък прозвуча музика от Верди. Между двамата велики композитори в камерната зала се изредиха творби на Виенявски, Сарасате, Парашкев Хаджиев, Петър Христосков, Григораш Динику… Изпълнителите запознаха с някои особености на отделните творби своята публика, която блажено затваряше очи и от крайградското село мигом се пренасяше във… Виена, Хавана, Варшава…
„Ние, българите, трябва да се научим да търсим красотата във всичко и това ще се пренесе в нашите взаимоотношения и живот”, възкликна солистът Цветков. Едно от неговите изпълнения на италианска канцонета характеризира може би най-добре магнетичната вечер: „Колко е хубава тази нощ в планината”…
Секретарят на читалището Румяна Костадинова поднесе изненадата на вечерта, когато се присъедини в края на проявата към Цветан Цветков и двамата сътвориха впечатляващ дует. Костадинова вложи цялата си душа и сърце в тези няколко минути и посвети изпълнението на своя съпруг Краси – нейният вдъхновител и помощник във всичко.


Не по-малко вълнуваща е и предисторията на концерта.
„Мечтата за днешния концерт се роди преди две години, когато започнахме да помагаме на читалището. Тогава си представях как то ще се развие и в посока към класическата музика, към която изпитвам дълбока любов”, спомни си Румяна. Неотдавна тя споделила мечтата си читалището да има пиано с Димитър Слатински. Решили за тази цел да направят заедно с децата от селото благотворителни базари и концерти, да се събират средства чрез дарения и пр.
Съдбата обаче си знаела работата и едно обаждане от Общината улеснило задачата. „Казаха ми, че има жена, която иска да дари пиано! Аз отидох на място ведната и там видях тези прекрасни хора – Елена Згуриева и сина й Димитър. Те можеха да продадат това пиано, но решиха да ни го дарят”, възкликна с благодарност Р. Костадинова.


Следващата стъпка към реализацията на своеобразния празник на класическата музика в селото е дело на Слатински, който поканил изпълнителите и те откликнали на предизвикателството. Генераторът, както се изказаха музикантите на концерта за Слатински, връчи на читалището и екземпляр от новата биографична книга за първата българска световната рекордьорка по лека атлетика /висок скок/ Йорданка Благоева.
Румяна Костадинова от името и на председателя на читалището Петър Домишляров дари сем. Згуриеви с думи на признателност, както и с красив благодарствен адрес в рамка, в който се изтъква: „Щедростта ви е най-високо оценена”.
Жестът на Згуриеви наистивна заслужава внимание и адмирации, тъй като семейството се намира в затруднено положение. „Важното е, че сега пианото ще продължи живота си и ще има полза за децата, защото Румяна обеща да намери учител по пиано. Така ще има живот, а не паметник вкъщи”, сподели за „Приятел” Елена Згуриева. Тя поясни, че пианото е руско, намира се в много добро състояние и е от времената, в които са се ползвали подходящи материали за музикалните инструменти. Пианото бе одобрено и от гост-изпълнителите от София. „Дъщеря ми свиреше като малка на него, но сега вече живее в София и е трудно да го пренесем дотам”, довери сантименталната стойност на дарението Згуриева. Тя изрази недоумението си, че в днешно време родителите много трудно се съгласяват да удовлетворят подобни желания на децата си, та дори и те да имат дарба.
На финала опиянените от прекрасната музика и уютната атмосфера хора се почерпиха с петифури и червено вино, а Румяна Костадинова ги покани и на коледното тържество на читалището на 22 декември, събота, от 17 ч.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*