Петя Атанасова с втора награда от конкурс по пиано в Италия

Страхотна новина за впечатляващ успех на младо самоковско музикално дарование долетя от Италия. Петя Атанасова се класира на второ място в категорията на 15-16-годишните изпълнители на Шестия международен конкурс по пиано Piano talents в Меката на класическата музика Милано. Тя получи общо 92.20 т., като допусна пред себе си само един представител на Ботуша. Конкуренцията в групата на нашето момиче бе сериозна, тъй като свои представители освен домакините имаха още Русия, Полша, Чехия, Австрия, Черна гора – общо 21 талантливи музиканти.
Пианисти от цял свят, включително от Япония, Бразилия, Китай и др., си дадоха среща между 15 и 19 юни в лятната къща на композитора Джузепе Верди, за да сверят часовниците си и да чуят мнението на изключително компетентното местно жури за своите изпълнения. Петя впечатли специалистите от журито с трите си изпълнения – етюд от Шопен, соната на Моцарт и прелюдия от Дебюси.
В конкурса участваха и други представители на националното музикално училище „Любомир Пипков” в столицата, които също представиха достойно родината си.
Придружителка на Петя в Италия бе преподавателката й по пиано в „Л. Пипков” Диана Николова.
Красноречиво за дарбата и труда, които влага чаровната ни млада съгражданка в своето развитие, говори фактът, че Петя, която наесен ще бъде ученичка в 11 клас, е в паралелка по… флейта! Наскоро тя трогна свои съграждани, дошли да наблюдават концерта на младите самоковски пианисти, обучавани от майка й Цветанка Попова в читалище-паметник „Отец Паисий”, именно с няколко мелодии, изпълнени на флейта.
Свободното време в Италия двете дами са използвали, за да се запознаят със забележителностите на втория по-големина град на Апенините – посетили са Миланската катедрала, сградата на операта „Ла скала” /където дори са гледали постановката „Симоне Боканегра” от Верди/, водните канали /досущ наподобяващи по-известните си братовчеди във Венеция/, статуята на Леонардо да Винчи, близкото езеро Лаго ди Комо и пр.
Петя изпраща една от най-наситените си откъм участия и представления години. В края на октомври м. г. тя е взела участие в майсторския клас по флейта в Нов български университет на преподавателя в Берлинската музикална академия Христо Христов, където се подготвя за участието си впоследствие в конкурса „Франц Шуберт” в Русе. Там, заедно с Мила Цанкова, вземат трета награда с дуета си на две флейти и изпълнението на соната от Шуберт, където Петя се изявява и като пианистка.
През ноември самоковката участва в майсторския клас по пиано и исторически клавирни инструменти на руснака Василий Илисавски в рамките на фестивала „Изкуството на барока”.
В началото на април т. г. заема второ място и получава наградата „Артистичен изпълнител” на 11-ия международен конкурс за изпълнители на класически музикални инструменти в Перник.
Следват участия в майсторски клас по пиано в НМУ „Л. Пипков” на проф. Божидар Ноев, преподавател в музикалната академия в Инсбрук, Австрия, и в семинар по флейта в НБУ на французина Филип Берно, професор в Парижката консерватория.
Младото ни музикално дарование не смята да почива много-много през лятото. Сега погледът й е насочен към участие в майсторския клас по пиано по време на лятната музикална академия „Родопа” в китното село Широка лъка от 8 до 14 август.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*