Млади хора от Балканите и Испания показаха творби в Сарафската къща

С изложба на рисунки и снимки завърши Вторият международен младежки арт фестивал, организиран от Националния дарителски фонд “13 века България”. Изложбата бе уредена на връх Деня на Съединението – 6 септември, в Сарафската къща /която бе домакин на фестивала/ и в разкошния й двор.
Изявиха се млади творци – студенти от Румъния, Сърбия, Гърция и България, участници в проекта “Река на толерантността”. Няколко дни в началото на септември те се запознаваха с културно-историческото наследство на Самоков и региона и изразиха своите впечатления чрез изкуството си. Заниманията им в нашия град бяха ръководени от художници и университетски преподаватели. Темата бе „Представяне на различните религии през призмата на изкуството“.
Самите творби остават като дарение на фонд “13 века България”. С тях ще бъде организирана и пътуваща изложба.
В началото на септември в града ни в рамките на фестивала се състоя и лятната школа на финалистите от проекта “Препис на “История славянобългарска”. В школата участваха ученици от българските неделни училища в Испания.
Фестивалът премина под патронажа на вицепремиера Симеон Дянков, от чието име участниците и всички гости на изложбата бяха сърдечно поздравени. Приветствие отправи и депутатката Юлияна Колева. Грамоти на участниците от името на правителството и Българската академия на науките връчиха ръководителят на фонда проф. Греди Асса и проф. Соня Колева, директор на Института по български език към БАН.
Уредничката на Сарафската къща и регионален представител на фонд “13 века България” Марияна Лобутова приветства от сърце присъстващите, сред които бяха заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов, координаторката по проекта “Препис на “История славянобългарска” Снежана Йовева, директорката на българските училища в Испания Петя Цанева и др.
От името на общинската управа Веска Тодорова, гл. експерт “Връзки с обществеността”, поздрави участниците, организаторите и всички гости, като изтъкна, че добрите традиции трябва да се предават на следващите поколения и че Общината ще съдейства за това и в бъдеще.
Своеобразен трогателен художествен рецитал представляваха откъсите от “История славянобългарска”, прочетени от преписали ги български ученици в Испания.
Студенти от НАТФИЗ прожектираха филм за работата на младите творци в Самоков. С родни хора пък ги поздравиха музиканти и танцьори от ПТГ “Никола Вапцаров”.
Представители на творците от балканските страни благодариха за предоставените чудесни условия.
Даден бе коктейл, подготвен от ученици от Професионалната гимназия по туризъм. Прекрасен финал на запомнящата се вечер сложи с изпълненията си група “The case”. Разговорите за изкуството на млади хора от различни националности продължиха до късно в лятната вечер в къщата – паметник на културата и в двора й.
Събитието бе отразено от Националната телевизия и Националното радио.
По време на престоя си в Самоков участниците във фестивала разгледаха Историческия музей, Девическия манастир, Митрополитската църква, Джамията, Синагогата, Графичната база на Съюза на българските художници, Художествената галерия, училище “Митрополит Авксентий Велешки”.
Заедно със своите нови приятели по време на форума се изявиха и местни творци – групата за бродерии и дантела с ръководител Ани Йовева, млади художници от школата по изобразително изкуство ”Наум Хаджимладенов” с ръководител Иван Шуманов при читалище “Младост” и др.
Част от участниците във фестивала споделиха за “Приятел” своите впечатления.
Николай Бранков от 6 години живее и учи в Атина. Той получи специална грамота задето почти изцяло е преписал “История”-та на Паисий. Младежът бе категоричен: “В големия град, в столицата на Гърция, гледаш предимно асфалт и бетон, а тук е толкова приятно и да твориш, и да се забавляваш.”
Макс и Мартин, ученици в Испания, възкликнаха: “При нас няма много природа и е мега горещо, особено на островите. Всичко е сухо и изгаря. Тук е приятно.”
Техен връстник, живял в Америка и Испания, допълни, че най-хубаво му е в България, въпреки че във всяка държава, по думите му, има нещо положително.
А ето какво разказа Мариета Конова, преподавателка във Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий” и ръководител на група студенти–художници:
“За първи път съм в Самоков. Силно впечатление ми направи експозицията на музея. Като православна християнка за мен много интересно бе и посещението на Джамията. Открих прилики в използваните орнаменти там и в нашите храмове. Синагогата също ме грабна като архитектура с уникалните си елипсовидни прозорци. Мястото, от което черпя вдъхновение за моите портрети, пък е Сарафската къща с българския дух, който носи, и с прекрасните домакини. Местните жители са много доброжелателни. Всичко тук е в хармония – и хората, и природата.”
Най-възрастният от младите творци бе на 30 години, а най-младата участничка във фестивала – на 8. В случая ставаше дума за баща и дъщеря…

Яна Василева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*