Връчиха наградата „Захарий Зограф” на Илиана Дончева

С церемонията и с изложба на самоковски художници бе открита обновената галерия „Проф. Васил Захариев”

Традиционната награда на името на Захарий Зограф за изобразително изкуство /за 2014 г./ бе тържествено връчена на 15 май в обновената градска художествена галерия „Проф. Васил Захариев” на художничката Илиана Дончева.
Председателят на журито акад. Светлин Русев представи художничката и добави, че за разлика от друг път журито единодушно е присъдило наградата на Дончева. „Нейните картини са заредени с детска чувствителност, духовна реалност, царственост, деликатност, изтънченост. Привлича към неизвестни цветове чрез магическа живопис”, възкликна акад. Русев.

Илиана Дончева работи в областта на темперната живопис, но има и много творби в сферата на декоративно-монументалното изкуство. Завършила е Националната художествена академия. Самостоятелно се е представяла на изложби в София, Пловдив и други градове в страната, както и в чужбина – Сърбия, САЩ, Канада и др. Творби на художничката притежават галерии и частни сбирки във Франция, Германия, Белгия, Япония и др.
„Церемонията носи особен заряд, удовлетвореност от приемствеността и съхранената традиция. Така Самоков утвърждава името си в историята на българското изобразително изкуство”, заяви в словото си кметът Владимир Георгиев.
Платна на Ил. Дончева са представени в една от залите на галерията. В останалите зали е уредена изложба на самоковски художници от 20 в.
Както е известно, наскоро Общинският съвет реши галерията да носи името на проф. Васил Захариев. По този повод директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов заяви: „Проф. Васил Захариев има изключителни заслуги за нашия музей и за попълването на фондовете с творби на наши и чужди художници. Ще отбележим 120 години от рождението му. Той е личност, която присъства в световната енциклопедия. Приносът му към нашия музей е грандиозен. Имаме над 15 хил. произведения на изкуството…”
Експозицията „Самоковски художници. Майстори на XX век” се съпътства от каталог, който бе представен от уредничката в музея Невена Митрева. Самият каталог е съставен от Н. Митрева и Любомир Николов.
От името на СБХ поздрави поднесе председателят на съюза Любен Генов.
Наградата – статуетка на Захарий Зограф, дело на скулптора Георги Чапкънов, грамота и парична премия връчи на Ил. Дончева председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева.
„Благодаря за високата оценка на моето творчество. Безкрайно съм щастлива в този незабравим момент. Дано с моите послания да съм допринесла за вашите приятни изживявания”, обърна се към присъстващите Ил. Дончева.
Връчени бяха и наградите от състоялия се за трета поредна година в рамките на националната награда конкурс за детска рисунка. Първа награда в групата на 11-15-годишните заслужи Кристиян Ласкин от Самоков, следван от Бойчо Бойчев от Любимец и от Кристина Ангелова от Русе. Самоковка е и класиралата се втора при най-малките /4-6 г./ Кристина Костова. Тук първа бе Цвета-Мария Костова, а трети – Борис Иванов /и двамата от Търговище/. В междинната група /7-10 г./ най-високото отличие бе за Калина Борисова от София. Нейни подгласници станаха Наталия Николаева от Търговище и Ивелина Атанасова от Асеновград. Със специална награда бе удостоена 6-годишната столичанка Бояна Стоянова. Наградата на СБХ пък, връчена от лауреата на „Захарий Зограф” проф. Станислав Памукчиев, отиде при 8-годишния Теодор Братанов от Севлиево. Близо 700 творби е прегледало журито, присъдило и националната награда. Рисунки от конкурса бяха и част от цялостната изложба.
Многобройните посетители, изпълнили залите, останаха дълги минути с творбите на наградената художничка, както и с картините на 21-те самоковски творци, разкриващи лица, характери, традиции, очарованието на старите къщи, красотата на природата.
Творбите бяха подредени в изцяло обновените, чисти, светли и приветливи зали. Тук ценителите на изкуството могат да видят картини на Наум Хаджимладенов, Христо Йончев-Крискарец, проф. Васил Захариев, Павел Францалиски, Слави Генев, Георги Белстойнев, Зафир Йончев и др., както и на нашите съвременници Васил Чакъров и Христофор Пейчев.

Галерията ще бъде отворена вече постоянно за посетители.
На връчването на наградата присъстваха народният представител Радослав Стойчев, зам.-областният управител Николай Николов, заместник-кметовете Сия Шехтанова и Васил Сайменов. Тук бяха и изявените наши художници и почетни граждани на Самоков Васил Чакъров – носител на наградата „Захарий Зограф”, и Христофор Пейчев.
По традиция бяха поднесени цветя пред паметника на Захарий Зограф.
Тържеството завърши с коктейл в Мадаровата къща.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*