Много домакини и гости от цяла България на Чакъровите празници

Представители на родопския ансамбъл „100 каба гайди” дадоха старт на тържествата

Традиционните Чакърови празници, възстановени през миналата година, се състояха в събота, на 26 юли, на голямата поляна край Искъра, над Карагьол, където преди повече от век и половина е бил станът на четата на Чакър войвода.
Жители на Самоков и околните села – млади и стари, и много гости от София и страната сами допринесоха да се почувства празнично настроение.
На зелената морава бяха пресъздадени няколко живи картини от борбите на Чакъра и неговите хайдути с турските поробители. Многобройната публика възторжено приветства „актьорите” – представители на патриотични формации: Националния съюз „Единение” от София, клубовете „Традиция” от Търговище и Плевен, „Крум Страшний” от Шумен, „Бдинци” от Видин, „Поп Минчо Кънчев” от Стара Загора и „Чакър войвода” от Самоков.
Десетки фотоапарати, джиесеми и камери запечатаха пукотевицата и пушека от топче, пищови и пушки, напрегнати мигове от битките, за които по микрофона подробно разказа дългогодишният общественик, краевед, бивш кмет на Самоков и автор на книгата „Самоковските хайдути” инж. Христо Ярловски.
В живите картини участие взеха с автентично облекло и снаряжение над 70 души, което според запознати е своеобразен рекорд не само за местните възстановки, а и в по-широк мащаб.

Хайдутите се заклеха, като целунаха кръста и знамето

В приветствието си преди историческите възстановки кметът Владимир Георгиев изтъкна, че в тази прекрасна местност среща си дават героичната ни история, красотата на Рила и народното творчество. Георгиев благодари сърдечно на членовете на клуба на любителите на историческо оръжие „Чакър войвода” за инициативата традиционните тържества да се възстановят и да се провеждат вече всяка година.
Председателят на клуб „Чакър войвода” Георги Николчов /който при живите картини се бе вживял в ролята на самия хайдушки предводител/ пък благодари от сърце на колегите си от патриотичните клубове в страната и специално на ръководството на съюз „Единение”.
Николчов изрази признание и на общинската управа за помощта, съдействието и цялостната организация на тържествата. Той обяви кмета Георгиев за първи почетен член на клуб „Чакър войвода”, връчи му калпак и го опаса със съответните хайдушки атрибути.

Топчето пукна!…

Сред участниците в празника бяха депутатката Ирена Коцева, председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева, заместник-кметовете Радослав Стойчев и Васил Сайменов.
Пред паметната морена на войводата бяха поставени цветя.
Представители на прочутия смолянски ансамбъл „100 каба гайди” и народна певица озвучиха с божествената си родопска музика цялата околност.
Свещ. Михаил Колев освети вкусен курбан, приготвен в четири казана.
Представени бяха стародавни традиции, както и характерни вкусни местни гозби. Много силно бе участието с танци, песни и кулинарни вкусотии на голяма група от близкото село Бели Искър начело с дългогодишния кмет Крум Георгиев.
Във фолклорния концерт пък участваха и много други самодейци от града и района. Оркестър допринасяше за приятната атмосфера. Хора се виха през целия ден. Мнозина се възхитиха и на майсторски приготвените изключително вкусни домашни произведения – баници, зелници, тутманици, попарник, баклави…
Голям интерес предизвикаха традиционните народни борби, при които мишци вплетоха общо 20 професионалисти. Турнирът бе спечелен от играещия треньор в СУ „Никола Велчев” Юлиян Алдимиров, финалист и в миналогодишните преборвания. Победителят заслужи коч с големи извити рога, връчен му от зам.-кмета и дългогодишен треньор по борба В. Сайменов и от ръководителя на „Чакър войвода” Г. Николчов.

Юлиян Алдимиров

„Ще гледаме коча до септември и тогава, в началото на учебната година, ще направим с борците ни курбан за успехи и за здраве, тъй като през миналия сезон много наши състезатели имаха здравословни проблеми”, каза за „Приятел” Алдимиров.
При аматьорите жертвено животно пък изненада приятно първенеца -Румен Стоянов. Той сподели, че се научил да се бори от брат си – състезател по борба, който го е водил по тренировки и състезания. Румен добави, че сега тренира във фитнеса и от време на време се сборва със свои приятели.

Румен Стоянов

Съдия на турнира бе Васил Попов.
В жегата преди изненадващия проливен дъжд хората утоляваха жаждата си с различни питиета и не на последно място със студената и пивка вода от близкия извор, популярен като „Заешкото чешме”.
Голяма част от участниците в тържествата дойдоха пеша от града ни, по пътеките в Лаго от двете страни на Искъра. На въжения мост в началото дори се получи задръстване. Някои не издържаха и нагазиха в реката. През Искъра минаха и хора с автомобили и велосипеди.

Дъждът следобед охлади за малко ентусиазма, но за част от празнуващите по-късно веселието продължи до късно вечерта под ритъма на музиката, край палатките и хайдушките огньове. Част от участниците в тържествата бяха прекарали и предишната нощ пак там – сред песни, огньове, хора…
Всички си пожелаха празникът догодина да бъде още по-многолюден и впечатляващ. През следващата 2015-а се навършват точно 200 години от рождението на Чакър войвода /1815 г./ и 160 години от неговата гибел. Първите Чакърови празници край митичния Карагьол пък са проведени през далечната вече 1975 г., за 160-годишнината тогава от рождението на войводата.

Тодор Попов

В знак на уважение и великодушие Чакър войвода върна оръжието на турския военачалник
Хора от няколко ката се извиваха на поляната

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*