Музей на графиката ще има в Самоков

Концепция за възстановяване на дейността на Графичната база в града ни бе обсъдена от изкуствоведи, художници, галеристи, културни деятели.
Графичната база към Съюза на българските художници, създадена през 70-те години на миналия век по инициатива на тогавашния секретар на СБХ и наш земляк Зафир Йончев и с подкрепата на Община Самоков, от доста време не работи. Сегашната цел на Общината е на базата да се вдъхне нов живот и тя да възстанови дейността си при новите условия.
Концепцията предвижда базата отново да се превърне в място за работа на творци на изобразителното изкуство, като се планира за тяхното стимулиране да се учреди и годишна награда за графика. Има идея да се основе тук и музей на графиката. Други замисли са да се оформи постоянна експозиция, както и да се уреждат изложби. Базата ще бъде и подходящо място за обучение на студенти, ученици, възпитаници на школи по изобразително изкуство.
Предвижда се в началото базата да функционира като звено към Историческия музей, като се назначи и служител, който да отговаря за нея, а издръжката първоначално да се поеме от Общината.
Подкрепа на концепцията от името на Съюза на българските художници е изразил председателят на съюза Любен Генов. Проф. Аксиния Джурова пък е предложила да съдейства за установяване и поддържане на международни връзки и сътрудничество в тази сфера.
Самоковската Графична база е една от трите подобни бази в страната. Тя е и единствената, която се намира във възрожденска къща /Есовата/, обявена за паметник на културата.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*