Откриха обновената Графична база

Обновената Графична база в Самоков /във възрожденската Есова къща на ул. „Захарий Зограф“ 11 – паметник на културата/ бе официално открита в събота, на 18 септември, с изложба на щампи и гравюри на Никола Образописов, Сотир Клинков, проф. Васил Захариев, Наум Хаджимладенов, Зафир Йончев и съвременни български графици.
Кметът Владимир Георгиев посочи желанието и усилията на местната управа да се възроди дейността на базата и даде за пример в това отношение доброто партньорство между Община Самоков и Съюза на българските художници.
„Иска ми се Графичната база да бъде средище, в което не само да се откриват изложби, а да творят нови художници, да се обучават деца“, отбеляза Георгиев и предложи в партньорство със СБХ и Министерството на културата да се учреди национална награда за графика, графично изкуство и техники, която да се връчва през две години.

Предложението бе подкрепено и от председателя на Съюза на българските художници Любен Генов, който открои и добрите резултати от работата на базата през годините. Тя е създадена през далечната вече 1973 г., като главен инициатор е самоковецът Зафир Йончев, по онова време секретар на Съюза на българските художници.
Снежана Йовева, директор на Културния институт към Министерството на външните работи, приветства събралите се ценители на изкуството и отправи покана уредената в двора на базата изложба на щампи и гравюри да гостува в самия институт, а по-късно и в български културни институти в чужбина.
Директорът на Историческия музей д-р Веселин Хаджиангелов напомни, че в Самоков е внесена първата в българските земи печатарска преса. С града ни е неразривно свързано развитието на българската графика. Още навремето значимо дарение в това отношение е направил художникът Христо Йончев-Крискарец – бащата на Зафир Йончев.
Дългогодишният специалист в базата Гено Генов предложи във връзка с това Графичната база да се нарече на името на Зафир Йончев.
Както е известно, има замисъл тук да се обособи и музей на графиката.
Значим е приносът за съществуването на базата през годините и на Иво Масларски. Уредник сега на Графичната база е младият художник Радослав Генев – син на Гено Генов и внук на художника Слави Генев.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*