„Мусала“ участва успешно в международни преходи

След годишното общо събрание в Белград, на което председателката на самоковското туристическо дружество за планинарство, екология и спорт „Мусала” Марияна Илиева бе избрана в Съвета на туристите – за съветник по въпросите на туризма и планинарството за България, група планинари от дружеството ни участва в поход по стъпките на Рудолф IV в Ново место, Словения. Участието ни затвърди дългогодишното сътрудничество с местно туристическо дружество и разшири познанството ни и с други дружества от страната.
По случай Деня на Земята през април дружеството ни организира с ученици излети в Туристическата градина и Лаго, както и разделно събиране на отпадъци. По предложение и със съдействието на дружеството бе включена спортно-туристическа щафета в организираните от Общината състезания „Бързи, смели, ловки“. Организирани бяха и съвместни прояви с ученици от няколко училища в Самоков по програма „Клас“.

През май участвахме в изкачването на вр. Снежка в Кръконошките планини и в уникалния преход Теплицко – Адршпачски скали в Чехия. Пет групи ученици, участващи в занимания по интереси по програма „Клас“, пък почистваха Ридо, поставяха хранилки и екопослания, обучаваха се на открито. Особен интерес предизвикаха състезанията по ориентиране.
В началото на юни членове на дружеството ни преминаха обучение за туристическа маркировка на европейски маршрути, организирано от БТС, и участваха в подновяването на маркировка в Родопите. Участието ни в Деня на планинарите в Косерич, Сърбия, пък се увенча с достойното второ място и завоюваните сребърни медали в състезанията по планинско ориентиране в категория ветеранки.  На Балканската среща в Етрополе бе изразено признание на дружество „Мусала“ за постоянната помощ при организирането и провеждането на преходи в България, както и за участието в многобройни международни състезания през последната година и за спечелените на тях награди.
В края на юни съвместно с дружества от Хърватия и Босна и Херцеговина наши туристи изкачиха върхове и посетиха резервати и други забележителности в Турция.

И все пак най-забележителни бяха постиженията на нашия член – недостижимият Атанас Скатов, който през юни и юли изкачи два осемхилядника – Канчендзьонга (8 586 м) и Гашербрум I (8068 м). Стискаме палци Наско успешно да изкачи и Гашербрум II (8035 м), който ще бъде третият му осемхилядник за този сезон.
Сега предстои нашето дружество да организира международно изкачване на вр. Мусала и на Седемте рилски езера за деца от 6 до 14 години, както и за по-големи ученици, които никога не са се докосвали до прелестите на Рила. Планираме изкачването да се осъществи в периода 16-18 август. 

Мариана Вардарова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*