Нагла сеч на Ридо. Безсилни ли сме като общество?!

„Моля ви, отидете да снимате какво нещо е на Ридо. Всичко е изпосечено. Не може да се мине по пътеката. Ужас е! Просто нямам думи… Напишете нещо! Сложете въпросителни, удивителни…”
Горното сподели, развълнуван и възмутен до дъното на душата си, уважаван наш съгражданин в редакцията следобед на 12 януари.
На следващия ден и екип на вестника ни стана свидетел на поголовната, съвсем прясна сеч в този район. Унищожени са десетки големи дървета. Много от тях препречват със стволове и клони пътеката и по нея наистина не може да се върви. Някои дървета дори са насечени на парчета. Човек остава с тягостно впечатление от наглостта на секачите и от безсилието на горски, полиция, други институции и обществото като цяло да се справи с нарушителите.
При това тази безобразна сеч е извършена почти в града – над самия мотополигон „Ридо”, буквално на метри от панорамния път в крайградския парк.
Ридо преди около век е представлявал изцяло гол хълм. Залесен е благодарение на инициативата на благородни люде, с активното участие на ученици и на гражданството. Масови залесявания там имаше и през 70-те и 80-те години на миналия век. Мнозина и от сега живите самоковци са участвали в тях. След това обаче там май само се сече.
Нелепо е след като хора в продължение на много десетилетия залесиха Ридо и създадоха тази истинска гора там – прекрасно място за разходки на чист въздух, сега други техни наследници и съграждани нелегално да го обезлесят.
Пред очите на всички нас!…

Екип на „Приятел”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*