Наградиха най-добрите спортисти на Самоков за 2019 година

На стилна церемония в „Арена Самоков” на 19 декември бяха наградени най-добрите спортисти, треньори и отбори на Самоков.
Кметът Владимир Георгиев приветства отличените и връчи наградата и премия от 1000 лв. на спортист № 1 на града ни за 2019 г. Мария Чепилова. Като състезателка по киокушин карате на клуб „Сатори” тя е завоювала бронзов медал на европейското първенство в Португалия.
Избраният за треньор № 1 Румен Санкийски също бе награден с 1000 лв. Той е създател и треньор в „Сатори” от основаването на клуба досега.
Спортист № 2 на Самоков за м. г. е ски бегачът Илиян Илиев, носител на два златни медала от държавно първенство и на купа „Надежди” за цялостно представяне, класирал се 15-и на популярното международно състезание за купа „Тополино”.
С третата награда се окичи състезателят на „Бороборд” Валентин Миладинов, спечелил международна надпревара в Гърция.
Следващите места в призовата десетка заеха алпиецът от „Боровец” Стефан Ярловски, завоювал 8 медела /включително златен/ от международни състезания; съотборникът му Георги Морунов, също с един златен и още 4 медала от международни надпревари; сноубордистът Борис Петров – втори на държавното първенство и 6-и в Чехия; лекоатлетът Георги Ганджулов, сребърен и бронзов медалист от Европейските детски игри в Бърно; борецът Атанас Терзийски, бронзов медалист от държавното първенство и международен турнир; съотборникът му в „Рилски спортист” Ангел Чолев, спечелил международен турнир; състезателката на „Самоков” по спортна аеробика Виктория Крушарска – едва 9-годишна, тя има три първи места на държавни първенства , а се е и класирала 3-а, 4-а и 5-а на международни турнири.
Поощрителни награди заслужиха бегачката от „Рилски скиор” Даниела Йорданова, носителка на 4 златни медала от държавни първенства и турнири; алпиецът от „Чамкория” Павел Марков, извоювал 7 златни медала; съотборничката му Алекс Чалина, изпъкнала с 1 златен и 5 сребърни медала; сноубордистката Яна Попова, носителка на 6 златни отличия; съотборникът й от „Бороборд” Кристиян Крумов, спечелил 2 пъти злато и 5 пъти сребро; Антоний Антонов, двукратен златен медалист; биатлонистът-национал Здравко Тенев; републиканският шампион по бокс за момчета Георги Пенов; борецът Христо Димов – два пъти втори и два пъти трети на държавни първенства.
Именитият биатлонист Красимир Анев, който бе спортист № 1 на Самоков за двете предишни години – 2017-а и 2018-а, през този сезон стана европейски шампион и бе избран за почетен гражданин на Самоков, но както се разбра, сам е поискал да не участва в класирането, за да даде възможност на по-млади спортисти да бъдат оценени и отличени.
През 2019-а високи резултати са постигнали и националът по ски бягане Александър Огнянов, носител на 4 златни и 3 сребърни медала, и биатлонистът Деян Разложки, двукратен държавен вицешампион. Двамата ще представят България на започващите тези дни в Швейцария Младежки олимпийски игри.
Високи са постиженията на Изабел Крамарска, носителка на два медала от Европейските детски лекоатлетически игри, поставила два рекорда на България, носителка на 10 медала от национални състезания. Състезателката по планинско колоездене Виктория Гончева пък се наложи като една от най-добрите в страната ни в този толкова труден спорт.
Отборно първото място заслужиха баскетболистките до 14 г., които са държавни шампионки. Децата-борци – също държавни шампиони, с треньори Леонид Христов и Петър Панев, бяха класирани на второ място, а третата позиция зае тимът на жените по спортна аеробика.
Като треньор № 2 бе наградена Маргарита Маринкова, наставник на баскетболистките до 14 г. и старши треньор на националния състав на 15-годишните, победители в регионален турнир на ФИБА.
Призовата тройка на треньорите затвори Дияна Аврамова, под чието ръководство самоковските грации завоюваха 30 медала и други отличия, а националният отбор на девойките младша възраст се класира за Световното първенство в Баку през 2020 г.
С поздравителен адрес, награда и красив букет от Общината бе удостоена дългогодишната треньорка по ски бягане и майстор на спорта Лиляна Кръстева, подготвила много отлични ски бегачи. През този сезон тя празнува 50-годишния юбилей на своята успешна скиорска дейност.
Освен кмета Георгиев, наградите на отличените връчиха легендата Петър Попангелов, почетен гражданин на Самоков, зам.-кметът Люба Кленова, общинските съветници Михаил Михайлов, Ели Георгиева и Чавдар Йорданов.
На голям видеоекран бяха показани интересни моменти от спортни състезания и награждаване на призьори. Оповестено бе, че в Самоков дейност развиват над 20 спортни клуба с повече от 900 участници в тях.
С ръкопляскания бяха посрещнати темпераментните изпълнения на младите танцьори от състав „Рила” с ръководител Кирил Амбарков. В началото пък под звуците на „Мила Родино” в залата тържествено бяха внесени знамената на България и Самоков.
На тържеството всички си пожелаха още по-големи успехи през новата година. Даден бе и коктейл.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*