Други, Новини, Спорт, Шарен свят

Наградиха Самоков за развитие на велосипедния транспорт

Кметът на Самоков Владимир Георгиев и посланикът на Франция в България Ерик Льобедел. Снимка: Анелия Николова, www.dnevnik.bg

Община Самоков получи награда в конкурса “Екообщина” за развитие на велосипедния и пешеходния транспорт.
Конкурсът се организира за втора поредна година от посолството на Франция у нас. На церемонията във Френския културен институт на 11 октомври присъстваха министърът на околната среда и водите Нено Димов, кметът на София Йорданка Фандъкова и др.
Нашата община бе отличена заради изградените със собствени средства 10 км велосипедни алеи, за стимулирането на пешеходното придвижване, както и за разработения проект за използване на електромобили. Наградата на тържеството в София получи кметът Владимир Георгиев.
Сред наградените общини са и Бургас, Габрово, София, Драгоман, Павликени, Смядово и Златоград.
Тази година в конкурса са се включили 37 общини, които са представили проектите си в категориите: “Устойчиво управление на водите”, “Устойчиво управление на отпадъците”, “Енергийна ефективност на сградите” и “Устойчива мобилност”. Стана ясно, че догодина ще бъдат включени още две категории – за граждански инициативи за улесняване на достъпа до спорт и за инвестиции в градската среда и подобряване на градското осветление.

Leave a Reply