Над 50 желаещи да дарят кръв в 7-ата благородна акция в Самоков

Много успешно премина акцията за кръводаряване, организирана на 24 октомври в Туристическия информационен център. Дариха кръв 41 души, а общо 52 бяха желаещите. Сутринта дори имаше опашка от кандидат-кръводарители пред центъра. Близо два пъти повече в сравнение с друг път бяха хората – мъже и жени, които участваха в благородната акция.
По принцип кръводарителите трябва да са на възраст от 18 до 65 години и да не са по-леки от 50 кг. Освен това на всички желаещи да дадат кръв предварително екип от медици извърши проверки на хемоглобина и на кръвното им налягане. Именно поради нисък хемоглобин или проблеми с кръвното, както и поради приемането на лекарства и наличие на херпес десетина кандидати не бяха допуснати да дарят кръв въпреки желанието си.
Ето и мнението на трима от участниците в благотворителната акция.
Емилия, 38 г. /за пръв път дарява кръв/: „Това е вид благотворителност, безвъзмездна. Желанието ми е да помогна на нуждаещи се.”
Десислава К., 43 г.: „Това е най-хуманното нещо според мен! Чувстваш се полезен…”
Деси Ч., 38 г.: „Все си мечтая, че моята кръв ще отиде при някое детенце. Това е основната мисъл, която ме стимулира.”
Кръводарителите бяха възнаградени със сладки и солени вкуснотии и безалкохолни питиета, получиха документ за кръвната си група и правото да ползват двудневен отпуск. Десетките кръводарители /някои от които имат вече дълъг стаж в това благородно дело/ получиха и поздравления от близки, колеги, приятели, а някои и от непознати съграждани.
Тази седма поред подобна акция в града ни през последните години се проведе под мотото „Дари кръв… спаси живот!” и под надслов „БлагоДАРЯ”. Инициативата бе на Сдружението на жени с онкологични заболявания и техните сподвижници „Сили имам да се боря”. „Чудесно е да знаете, че някъде някой живее заради вас”, споделиха деятелки на сдружението. Начинанието бе организирано съвместно от Националния център по трансфузионна хематология и Общината.
Подобни акции за кръводаряване в Самоков са вече традиция и се организират напоследък два пъти годишно – през април и октомври.
Междувременно в града ни през тази седмица – от 22 до 26 октомври, пак по инициатива на „Сили имам да се боря” се провеждат и безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата. До 24 октомври бяха прегледани около 100 жени от столичен екип с ръководител д-р Иван Инков. Както е известно, октомври е и Месец за борба с рака на гърдата.

Яна Василева

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*