Наши състави пяха край морето, канят ги в радиото

Снимка: www.pgabg.com

В Седмия фолклорен детски фестивал „Орфей пее с морето”, състоял се от 1 до 8 септември в Приморско, участваха и състави от нашата община – детска група „Белчинче” при читалище „Светлина” в Белчин и детска вокална група „Медени звънчета” към ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, и двете с ръководител Даниела Георгиева. Участие взе и внучката на ръководителката – даровитата малка изпълнителка Диана Чаушева.
Самите фолклорни изяви са се състояли между 4 и 8 септември. Фестивалът, който не е с конкурсен характер, са открили музиканти от националните училища по фолклорни изкуства в Котел и Широка лъка. Участвали са най-вече състави от Родопите /вярва се, че митичният тракийски певец е роден в родопското село Гела, а оттам идва и наименованието на самия фестивал/.
По думите на г-жа Георгиева, празничните дни са се превърнали в истинска забава за младежите – те са се надигравали помежду си, показвали са носии от различни краища на България, танцували са…
В понеделник, на 8 септември, пък се е състояла българо-руска вечер с участието на млади хора от най-голямата по площ страна в света. В концерта на вечерта от общо пет изпълнения на български състави две са били на нашите „Медени звънчета” и Диана Чаушева.
Самоковските групи са били поканени за запис и в студиото на Българското национално радио. Идеята на Илка Димитрова от радиото е да се излъчи специално предаване по програма „Хоризонт” за 20-годишния юбилей на „Медени звънчета”.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*