„Белчинче” и „Медени звънчета” с ново участие на „Орфей пее с морето”, направиха записи за БНР

Детската вокална група „Медени звънчета” не пропусна и тазгодишното 11-о издание на детско-юношеския фолклорен фестивал „Орфей пее с морето”, състоял се от 7 до 9 септември на сцената на хотел „Хелиос” в базата на Международния младежки център в Приморско. Ръководителката Даниела Георгиева бе довела и участниците в група „Белчинче” към читалище „Светлина” в Белчин, които също не са пропускали форума край Черно море, откакто формацията е създадена преди шест години.
Фестивалът няма конкурсен характер, а целта е да популяризира богатството на родния фолклор при подрастващото поколение. Затова тук се срещат, изявяват и обменят творчески опит изпълнители предимно от Родопите и Тракия, а двата наши състава бяха единствените представители на голямата Софийска област.
„На всички ни бе много интересно да се докоснем до родопската музика, която ни е по-далечна. От друга страна имаше и много танцови състави, като бе любопитно да се наблюдава негласното им съревнование”, заяви Д. Георгиева. Тя сподели още, че младите самоковци са имали време и за почивка, като така са съчетали още по-пълноценно работата с отдих на морето.
Представителите на Българското национално радио на фестивала пък са останали впечатлени от певческите възможности на „Белчинче” и „Медени звънчета” и са ги поканили за запис в импровизираното си студио. Там са направени записи още на дуета Мартина Дибекова – Михаела Вукова, както и на индивидуални изпълнители Ивана Зърнева и Мартина Дибекова.
Самоковските участници са впечатлили и журналистите от телевизионния канал „Дестинация България”, които ще гостуват специално на 20 септември на формация „Белчинче” в Белчин. Очаква се по-късно от медията да заснемат филм и по случай 25-годишнината на „Медени звънчета”. Юбилеят ще бъде честван най-вероятно през март догодина.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*