На Методи Савчов – честит 70-годишен юбилей!

Треньорът Методи Савчов /вдясно/ и европейският шампон на ски скок Владимир Брейчев с купата, 9 април 1984 г.

На 27 март нашият съгражданин Методи Савчов навърши 70 години. Мнозина го познават като ски скачач, треньор по ски скок, специалист по северните дисциплини и дългогодишен спортен деятел.
На младини активно се е занимавал със ски и футбол, като и досега пази хубави спомени за своите първи треньори – Сотир Сотиров, Христо Бусински и особено от „неповторимия”, по думите му, Никола Велчев-Зулята.
От 1967 г. до 1992 г. Методи е състезател и треньор по ски скок в ЦСКА. През 1971 г., когато негов треньор в армейския клуб е също самоковец – Димитър Харизанов-Чале, Савчов става републикански шампион в северната комбинация /ски скок и дълго бягане/. Три години поред в началото на 70-те е републикански вицешампион в ски скока. На общоармейски състезания на тогавашните социалистически страни в Ленинград /сега Санкт Петербург/ Методи се класира на призовото 12-о място от около 50 състезатели.
Малко по-късно тежка контузия слага край на състезателната му дейност, но той остава тясно свързан със спорта. Като млад треньор на децата и юношите на ЦСКА през 1976 г. печели и индивидуалното, и отборното републиканско първенство. В 1979 г. става старши треньор на мъжкия отбор на армейците. На следващата година му е поверена и подготовката на националния отбор по ски скок и дълго бягане.
През 1983 г. на състезание в тогавашна Чехословакия неговият възпитаник Валентин Божичков поставя рекорд за България със ски полет от 147 метра. Връх в треньорската му кариера са успехите на подготвените от него скачачи Владимир Брейчев и Валентин Божичков, които последователно печелят през 80-те години Европейската купа. През тези години Методи води българските участници в ски скока на Олимпийските игри в Сараево /1984 г./ и Калгари /1988 г./.
Ред години в началото на новия век тренира младите състезатели от новооснования самоковски клуб „Рилски ски скачач”. Негов възпитаник е младият самоковски състезател Красимир Симитчийски, който сега се изявява успешно в надпревари на ФИС.
През последните години здравословни проблеми тормозят Методи, но той с типичната си упоритост, издръжливост и постоянство не губи присъствие на духа. Сам споделя, че благодарение на спорта през изминалите десетилетия се е научил на труд и дисциплина, закалил е нервната си система.
Сега се радва, че любимата му дисциплина – ски скокът, започва да се възражда в България и специално в Самоков. Надява се, че новите шанци на Ридо в града ни, макар и малки, ще привлекат вниманието на деца и младежи и ще помогнат за израстването на нови добри състезатели, които да поемат щафетата от майсторите от предишните поколения. Мнението му е, че ръководството на общината начело с кмета Владимир Георгиев и Федерацията по ски са на прав път и че ски скокът в близко бъдеще отново може да стане привлекателен както за младите хора, така и за широката публика. За това е необходима обаче и подкрепата на държавата.
В началото на 70-те години Методи Савчов е удостоен със званието „Майстор на спорта”, а през 1986 г. и със званието „Заслужил треньор”.
От сърце му желаем по случай юбилейната 70-годишнина здраве преди всичко, семейно щастие и още много успехи в спорта и живота!

Приятели

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*