На Ридо отново ще гледаме ски скокове

Култовото място на Ридо, познато със ски шанцата, отново се оживява. В събота, на 20 октомври там бяха открити две обновени шанци за деца – 5-метрова и 10-метрова.
Падна силен дъжд, но не попречи на тържеството. „Тръгна ни по вода”, категоричен бе водещият Захари Сотиров, една от самоковските звезди в ски скока в близкото минало, а сега ръководител на направление „Ски скок” към Българската федерация по ски. Изразено бе признание на Общината и лично на кмета Владимир Георгиев, на Българската федерация по ски, на спортните деятели и на всички, допринесли за изграждането на двете шанци. Специално бе подчертано високото ниво на сигурност, което предоставят двете нови скочища.
Състояха се демонстративни състезания за деца и младежи, при които известният ски скачач при юношите Красимир Симитчийски постави и своеобразен рекорд от 12 метра на 10-метровата шанца.
В официалното класиране при децата на по-голямото скочище пък начело излезе Георги Караджинов, следван от Камен Сотиров, Симеон Николов.
На малката шанца призовата тройка бе Петър Бандров, Лазар Игнатов и Максим Коцев.
И момичета се престрашиха да се спуснат от по-малкото скочище. Най-добре се представи Анна Бандрова. Достойна конкуренция й бяха Яна Балканска и Натали Николова.
За призьорите имаше медали, а всички състезатели – самоковци и софиянци, бяха наградени и чуха за себе си добри думи . В кутия, поставена при входа, пък се събираха дарения за младите ски скачачи.
Спонсори бяха осигурили по традиция кебапчета и бира за публиката. Сред многобрйните зрители бе и зам.-кметът Люба Кленова.


Преди състезанието кметът Владимир Георгиев благодари на Българската федерация по ски и на всички, допринесли за появяването на бял свят на новите придобивки. „Това показва, че не всичко става само с пари и по европейски програми, нужни са и желание, и инициативност”, посочи Георгиев, имайки предвид инициатоарите, сред които и самият Захари /Хари/ Сотиров.
Вицепрезидентът на ски федерацията Георги Бобев изрази радостта си от участието на толкова много малки състезатели и от присъствието на много зрители и добави, че новите шанци ще привлекат повече млади хора и така ски скокът ще има и своето бъдеще.
Присъстващите бяха сърдечно приветствани и от световния младежки шампион за 2011 г. и наш съгражданин Владимир Зографски, който се представи отлично на Зимната олимпиада, а летния сезон завърши на престижното 22-о място сред най-добрите ски скачачи на планетата.
Влади отзивчиво раздаде автографи на малките си последователи, а за „Приятел” по-късно сподели, че сега, с изграждането на тези шанци, макар и малки, се създават условия за израстване на млади скачачи и се поставят основите за възраждането на този спорт в Самоков и страната. Самият той сега довършва подготовката си за новия сезон в надпреварата за Световната купа. Продължава работа с треньора си Матиаш Зупан, вицешампион от Олимпиадата в Калгари през 1988 г., и се надява на нови, още по-големи успехи.
Словенецът Зупан бе и главен съдия на първото състезание на новите шанци. Асистираше му бившият национал и олимпиец Георги Жарков, който сега тренира малките самоковски скачачи.
Сред присъстващите бяха и звезди на ски скока от по-далечното минало – Сотир Сотиров, Валентин Божичков и др. Огромни са заслугите на Сотир Сотиров, Симеон Димитрачков, Боян Сотиров, Методи Савчов, носителите на Европейската купа Владимир Брейчев и Валентин Божичков и на мнтого други състезатели, треньори и деятели на ски скока.
Не случайно вече имаме три поколения скачачи. Истински пример в това отношение са Сотир, Захари и Камен Сотирови.
Много хора са помогнали – кой с каквото може, през последните месеци за строителството на двете шанци. Спортните деятели се надяват, че до година-две ще бъде извършена реконструкция и на голямата шанца, за да можем отново да наблюдаваме в Самоков, на Ридо, скокове по 40-50 метра.


Както е известно, на Ридо през далечната 1934 г. е изградена първата шанца в България. През 80-те години на миналия век в Боровец бе построена модерна за времето си 70-метрова шанца /с лифт, съдийска кула и озвучителна система/, на която успешно се провеждаха не само национални, а и международни състезания, наблюдавани от хиляди почитатели на този изключително атрактивен и мъжествен спорт.
През последните години в страната ни не бе останала нито една шанца. Дано сегашните две бели лястовички на Ридо предвещават по-добро бъдеще на ски скока в Самоков, а и в цялата ни страна. Самите те са били обновени през лятото с подкрепата на ски федерацията, Общината и частни дарители. Има идея през следващата година да бъдат направени още две малки шанци, споделиха от федерацията.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*