Нов електромобил ще подпомага социалната дейност

Електромобил, закупен със средства по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, бе представен на 29 януари в Самоков.
Това е третият електромобил, който закупува Общината. От местната администрация междувременно уточниха, че две от тези коли са предназначени за извършване на социални дейности.
В сегашния случай модерното возило е предназначено за изпълнението на проект „Патронажна грижа за възрастни хора и лица с увреждания”. Договорът за финансиране по проекта, спечелен от Общината, е сключен през май миналата година, а практическата работа е започнала през август.
Чрез изпълнението на този проект се осигуряват почасови здравни и социални услуги в домовете на хора с увреждания. Потребители са 131 човека. За тях се грижи екип от 26 медицински сестри, рехабилитатор, двама социални работници и психолог. Като посещават хората, медиците проследяват общото им здравословно състояние, измерват кръвното им налягане, пулса, теглото и кръвната им захар; при нужда правят превръзки; съдействат при прегледите от личните лекари и пр. Рехабилитаторът пък помага на лежащо болни или трудно подвижни хора да се раздвижват.
Чрез новия автомобил и назначаването на шофьор, съгласно проекта, ще се улесни придвижването на медицинските специалисти до домовете на нуждаещите се, сред които са самотно живеещи лица с увреждания; хора с хронични заболявания; пациенти, преминали болнично лечение в интензивен кардиологичен, неврологичен сектор, преживели инсулт и тежки травматологични операции; хора със затруднения в самообслужването.
Обществената поръчка за автомобила, обявена от Общината, е спечелена от „Омникар Ауто” ООД с предложената цена от 41 662 лв. Общата  стойност на проекта е 362 хил. лв.
Работата по самия проект ще продължи до тазгодишния август, но автомобилът ще може да се използва и след това в социалната сфера в общината. Освен всичко друго, новото „Рено” е ценно и от екологична гледна точка. А има и замисли зарядна станция на ток да се устрои и в закрития паркинг на Общината.
На импровизираната церемония на 29 януари представител на фирмата, спечелила поръчката, предаде на екипа по проекта ключовете на автомобила, а „кръг” с него направи, демонстрирайки предимствата му, сам кметът Владимир Георгиев. Присъстваха заместник-кметовете Сия Шехтанова и Люба Кленова, както и секретарят на Общината Ангелина Вангелова.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*