Започна санирането на 13 сгради в община Самоков за над 1.6 милиона лева

С тържество на 15 май бе открита строителната площадка на един от обектите – блок „Рилски лен” в Първи квартал /срещу училище „Христо Максимов”/, които ще се санират по Оперативна програма „Региони в растеж”, проект „Подобряване на енергийната ефективност в сгради”. По проекта ще бъдат санирани общо 13 сгради – жилищни блокове, жилищна кооперация и частни къщи, като на всички тях ще бъде подменена и дограмата.
Общата стойност на проекта е 1 656 623.73 лв., от които 1 406 430.19 лв. са от Европейския фонд за регионално развитие, 248 193.54 лв. са национално финансиране, а 2000 лв. са собствен принос на бенефициента – Община Самоков. Крайният срок за изпълнение на проекта е 19 април 2019 г.
Общината е спечелила общо 4 проекта, като един от тях е за обществени сгради на стойност 4 млн. лв., а останалите три на обща стойност 4 млн. лв. са за саниране на многофамилни жилищни сгради и частни домове.
На церемонията кметът Владимир Георгиев изтъкна, че през тази година в града ни ще трябва да се санират близо 40 сгради. Георгиев пожела успех на строителите от „Главболгарстрой” и партньорски отношения между тях и собствениците на апартаменти.
Санирането и подмяната на дограмата специално на блок „Рилски лен” не само ще подобрят качеството на живот на обитаващите го, но и ще придадат съвременен облик на това възлово място в града ни. Обновяването на сградите по проекта ще доведе както до икономии на домакинствата от гледна точка на отоплението, така и до удължаване на експлоатационния живот на самите блокове и къщи.
В началото на тържеството водосвет за успех на начинанието отслужи архиерейският наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев.
Поставили каски, кметът Георгиев и управителят на фирмата-изпълнител инж. Борислав Апостолов положиха церемониално първия изолационен панел на сградата под одобрителните ръкопляскания на присъстващите стопани на жилища в блока, сред които бяха и заместник-кметовете Сия Шехтанова, Люба Кленова и Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, общински служители и др.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*