Нов живот за оброчището Кръсто в Шипочан

Семействата на Радослава Стоянова и Георги Захариев възстановиха традицията да се почита оброчището Кръсто в Шипочан, което се намира срещу центъра на селото, на високо и открито място.
На това свято място имало преди време каменен кръст. Там старите шипочанци излизали на Кръстовден да се поклонят на светия кръст и силно вярвали, че всички техни молитви за здраве, плодородие и благополучие ще се сбъднат. На Кръстовден на оброчището се събирали семействата на овцевъдите от селото. След молебен, с обредна пита, постни ястия и пожелания за здрав добитък започвал денят. Този ден поставял началото на нов период при отглеждането на стадата. Всеки стопанин отделял стадото си, за да го подготви за новата стопанска година.
През най-размирните години на робството семействата, които се грижели за оброчището, погинали, а други били прогонени. Завърналите се в селото започнали да почитат други светци. Така оброчището било изоставено, а кръстът незнайно къде преместен.
Тази година семействата на Радослава и Георги, научавайки за миналото на оброчището, като благочестиви християни, в израз на почит към светия кръст и в памет на свои близки, с лични средства и с покрепата на общественоста в селото поставили на това свято място висок светещ кръст.
На Кръстовден кръстът е бил осветен от енорийския свещеник Емил Христов. На оброчището дошли много жители на селото и гости от града. Раздадени били от ктиторите постни храни, а кръстът върху Кръстовата пита – обреден хляб с украса, бил разчупен и също раздаден на всички за здраве.
За да продължат традицията на овцевъдите в селото, за Петковден – 14 октомври, ктиторите приготвиха курбан от овче месо. Те поканиха жителите на селото да споделят обредната гозба. Отрано селският храм бе изпълниен с богомолци. Всички посетители бяха посрещнати с порция вкусен курбан, обреден хляб и чаша вино. Чрез курбана бе изказана благодарност към светеца-покоровител и се измоли от висшите и благоденствие за бъдещето.

Георги Захов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*