Излезе нова книга за черквата “Успение Богородично” в Шипочан

„Храмът „Успение Богородично” в Шипочан – огнище на вярата” – под това заглавие тези дни на бял свят се появи ново произведение на Георги Захов, второ допълнено и разширено издание на подобна книга от сравнително далечната вече 2002 г.
През изтеклите от тогава години са излезли наяве нови факти за историята на храма и на духовния живот в крайградското село и основно преработено, в новия си вид, изданието е вече на книжния пазар.
Храмът в Шипочан е паметник на културата от епохата на Възраждането. Ценна е не само неговата архитектура, а и стенописите, иконите и дърворезбата на черквата. Тя е построена през 1851 г. от майстор Михаил устабашия от радомирското село Извор, при основен ктитор шипочанецът Мано Филипов, и осветена през 1852 г.
На 113 страници в книгата са описани духовните традиции на селото, черквите и оброчищата в района, ценните старинни богослужебни книги и приписки по тях. Отделено е място за поклонниците до Рилския манастир, Света гора и Божи гроб, както и за свещениците и монахините от Шипочан. Публикуван е списък на дарителите. Много полезен е и поместеният речник на непознатите думи.
Хубави цветни снимки дообогатяват написаното.
Георги Захов е утвърден краевед и дългогодишен сътрудник на нашия вестник. По професия учител, той е автор на общо 12 книги и на десетки статии. Носител е на златния почетен знак на Самоков. В момента в издателство „Приятел” се подготвя за печат друга негова книга – „По долината на река Шипочница”.
Автор на фотографиите в книгата за шипочанския храм е Младен Катранджиев, а редактор е Георги Хаджийски.
Новата книга може да се намери и в редакцията на в. „Приятел”. Цената й е 10 лв.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*