Обновяват още обекти в Самоков по европейската програма

Символична първа копка бе направена на 5 октомври на нови обекти в града ни във връзка с изпълнението на проекти за повишаване на енергийната ефективност на сгради с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж” /2014-2020 г./. Съфинансирането е от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.
По първия проект ще бъдат санирани трите жилищни блока в пазара, както и осем многофамилни жилищни сгради. Проектът възлиза на 1.4 млн. лв. Към 200 хил. лв. от тази сума се осигуряват от държавния бюджет и Общината. Стойността на втория проект е 1.158 млн. лв.
Работата по проектите трябва да приключи окончателно през пролетта на 2019 г. Предвижда се жилищните сгради да се санират, да се смени дограмата им, да се направи изолация на покривите и да се подмени осветлението. Вследствие на нововъведенията ще се намалят разходите за отопление, ще се удължи трайността на сградите и в тях хората ще живеят при много по-добри условия.
На тържество при блоковете в пазара кметът Владимир Георгиев пожела успех на строителите от фирма „Велевстрой” и изтъкна, че всички проекти на Общината в тази сфера са били спечелени. От думите му стана ясно още, че ако се отвори нова възможност за кандидатстване по програмата, тя ще бъде използвана.
Ръководителят на фирмата-изпълнител Велин Велев обеща сградите да бъдат предадени обновени качествено и в срок. Той благодари на общинската администрация за професионализма и добрите взаимоотношения и поиска извинение от гражданите за неудобствата, които ще претърпят по време на строително-ремонтните работи.
След това кметът и строителният шеф сложиха каски и на фона на родния трибагреник и флага на Европейския съюз поставиха символично първата облицовъчна плоча на най-северния от трите 8-етажни блока.
Даден бе и скромен коктейл.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*