Отец Михаил: „Семейните отношения трябва да се градят на основата на обичта и уважението”

Архиерейският наместник на Самоковската духовна околия протоиерей Михаил Колев гостува в Младежкия дом навръх 21 ноември – Въведение на Пресвета Богородица в храма и Ден на християнското семейство и християнската младеж. Отецът изнесе беседа пред ученици от ОУ „Христо Максимов” и ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, като разказа за значението на този ден – един от Дванадесетте велики празника след Великден за източноправославните християни.
Учениците научиха или си припомниха за благочестивите родители на Дева Мария – Йоаким и Анна, които дълго време си нямали своя обична рожба. Както повелява историята, те дават обет, ако ги споходи това щастие, да посветят детето на Господ. Така и станало – Анна заченала и когато малката Мария станала на 3 г., родителите й я завели в красивия йерусалимски храм, където изкачила сама високите каменни стълби и била въведена в Светая светих. „Може да видите тази библейска картина, претворена в икони, в някои от самоковските храмове”, сподели отец Михаил.
Той изтъкна колко важна роля играе семейството при възпитанието на децата. „Семейството обединява в себе си малки и големи с най-хубавите чувства – обич, любов, грижа, привързаност, уважение, послушание. В християнския смисъл на думата това може да се отнася и за всички хора, които имат едни и същи ценности и интереси. Взаимоотношенията в семейството пък трябва да се градят на основата на взаимна обич и внимание”, подчерта свещеникът. Той изрази надеждата си децата да бъдат възпитавани в красотата и духа на православната вяра и във всяка ситуация да търсят духовната поука.
„Трудете се, защото трудът възпитава и ще се почувствате удовлетворени. Ако бъдете последователни и търпеливи с добрините, които вършите, ще видите, че може да заразите и вашите приятели”, сякаш заръча отецът на присъстващите.
Учениците изслушаха с интерес беседата и активно участваха в събеседването.
Директорката на Младежкия дом Латинка Щъркелова благодари на архиерейския наместник и му поднесе скромен подарък. Малките си гости пък тя дари със сглобяеми картонени касички. Учениците обещаха да честитят празника в домовете си и да разкажат наученото от тази вълнуваща среща.

Делян Василев

 

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*