ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” почете будителите с тържествено шествие /СНИМКИ/

Стотици ученици и техните преподаватели от ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” се включиха на 31 октомври в превърналото се вече в традиция празнично шествие от школото до централния площад „Захарий Зограф” по случай Деня на народните будители. Тази година участниците в похода тръгнаха от двора по наименованата на патрона на училището улица „Авксентий Велешки”, тъй като пространството пред официалния вход откъм ул. „Македония” се ремонтира.
Колоната потегли под инструменталните звуци на маршовата песен „Тих бял Дунав”, изпълнена от фанфарния оркестър с ръководител Даниела Георгиева. Знаменосци предвождаха дългата редица, следвани от момичета и момчета, издигнали високо портретите на народни будители. Цял клас развяваше български трибагреници, а зад тях един по един минаваха децата и младежите от останалите класове, пременени в училищните униформи. Тук бе и директорката Ирена Коцева, както и архиерейският наместник протоиерей Михаил Колев.


Възгласи „Браво” и одобрителни погледи от страна на случайни минувачи съпътстваха шествието. Вече на площада ученици положиха цветя пред паметника на Паисий Хилендарски.
Тържествената част започна с групово изпълнение на химна на училището, а вокалният състав „Медени звънчета” с ръководител Даниела Георгиева изпълниха с кристалните си гласове „Хубава си, моя горо” и песен за народните будители. Празникът бе съпътстван и от рецитации пред лика на митрополит Авксентий Велешки. Младата учителка по история Евелина Таинова пък говори пламенно, с благодарност и уважение, за народните будители.
Впоследствие, съпроводени за безопасност и от полицейски служители, участниците в шествието затвориха празничната си обиколка и се върнаха обратно в школото си.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=2338098889553380

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*