ОУ „Митрополит Авксентий Велешки” се поклони на своя патрон /СНИМКИ/

Патронният празник на ОУ „Митрополит Авксентий Велешки”, състоял се на 22 март в читалище-паметник „Отец Паисий”, се превърна в празник на българщината, на православната вяра, и в преклонение пред патрона на училището – възрожденецът и борец за църковна независимост митрополит Авксентий Велешки, от чието рождение през 2018 г. се навършват 220 години.
В началото изпълнилите салона зрители изтръпнаха при акапелното изпълнение на детски хор на „Мила родино”, химна на училището и песен за Самоков. Разиграни бяха сценки из живота и делото на Авкс. Велешки на фона на специални декори и придружени с църковни песнопения от детската вокална група „Медени звънчета”. Тази част от тържеството бе базирана на факти от книгата на Христо Ярловски „Цариградските самоковци”.
Авксентий Велешки е роден в Самоков през 1798 г. Произхожда от видния занаятчийски род Чешмеджиеви. От малък се отличава с желание да учи. Подпомогнат, продължава обучението си в Рилския манастир. На сцената се разиграха откъси от самоковски Великден от началото на 19 в., от замонашаването на Авксентий в Рилския манастир, за да се стигне и до т. нар. Български Великден през 1860 г., който бе проследен и със специална прожекция на филмов откъс. Тогава църковният ни въпрос навлиза във фазата на борба за признаване на независима българска църква. След нощта срещу 3 април 1860 г. митр. Авкс. Велешки се отрича от Вселенската гръцка патриаршия. Тогава е лишен от църковния си сан и заедно с Иларион Макариополски и Паисий Пловдивски – първите водачи в борбата за независима българска църква, е заточен в Анадола. Описано бе и завръщането им на 25 септември 1864 г., когато са посрещнати в Цариград от хиляди българи.
Авкс. Велешки отхвърля предложението на Константинополския патриарх за примирение в замяна на възстановяване на църковния му сан. Заболява тежко и умира на 1 февруари 1865 г. Погребан е в двора на българската църква „Св. Стефан“ в Цариград /Истанбул/, която съвсем наскоро бе реставрирана. Големият родолюбец завещава цялото си имущество за благотворителни цели, като основната част от него е използвана за откриването на богословско училище в родния му град.
Прочетен бе и откъс от завещанието на великия възрожденец: „Настоятелите и изпълнителите на завещанието ми са трима – рилското братство, самоковската община и цариградската община. Учителят на богословското училище да се избира винаги от тях и да е винаги под техния надзор. Представителите на която и да е от общините без знанието и съгласието на останалите две не ще имат правото да действат и решават. От нещата, които ще продадат изпълнителите на завещанието ми, парите ще ги притурят при останалите 100 хиляди /б. а. които също са негово дарение/. С лихвата ще се купува за празника на св. Кирил и Методий, а също дрешки и обуща за сиромашките ученици.”
Ритуално на сцената бе съградено новото училище, което е осветено през август 1876 г. от последния самоковски митрополит Доситей. Показани бяха и сцени от тогавашния бит на българите, сложни хороводни композиции; излизаха разказвачи, подпомогнати и от учителя по история Димитър Балабанов; използваха се артефакти, включително книгата на родения в Самоковска епархия първовъзрожденец Паисий Хилендарски „История славянобългарска” и на Тончо Жечев „Българският Великден или страстите български”, както дори и… живо агне.
Под звуците на „Тих бял Дунав” в изпълнение на фанфарния оркестър под ръководството на Даниела Георгиева на сцената бе изнесен голям портрет на училищния патрон, а участниците в изявата оформиха редици, като държаха в ръце ликовете на родни възрожденци, трибагреници и училищни знаменца. С песен за народните будители и училищния химн изпъкна отново група „Медени звънчета”.
„Гордея се с работата на моя колектив, гордея се, че управлявам най-голямото общинско средищно, а от 2017 г. и иновативно училище. Работим много, отговорно и всеотдайно, защото това ни бе завещано. Ние знаем миналото си, стабилно стоим в настоящето си и имаме вяра в бъдещето”, сподели развълнуваната директорка Ирена Коцева.
Инициативата за честването е била подкрепена лично от патриарх Неофит, чийто поздравителен адрес бе прочетен от архиерейския наместник протоиерей Михаил Колев. „Всесърдечно ви благопожелавам крепко здраве и благодатни сили, апостолски дух и мисионерско дръзновение на високоотговорното и народополезно образователно поприще. Нека във всички вас никога да не угасва пламъкът на любовта към Бога и познанието и нека винаги да ви води онзи порив на духа, който някога е водил и нашите велики възрожденци в годините на църковно-народният подем и на полагането на основите на съвременната българска църква и държава. Бог да бъде с вас”, пожела в адреса си на учителския колектив и учениците Негово светейшество.
Юбилярите бяха приветствани и от Росица Иванова, началник на Регионалното управление на образованието.
От името на ръководството на Общината и на кмета Владимир Георгиев /който по същото време бе на сесия на Общинския съвет/ гл. експерт „Връзки с обществеността” Веска Тодорова връчи на училищното ръководство красив букет и подарък – мултимедия, за да продължат, по думите й, да бъдат „напредничави и иновативни”.
„Ярката диря, която оставя Авксентий Велешки в борбата за църковна независимост и самостоятелна българска екзархия, ни изпълва с огромно чувство на гордост за приноса ни в националното движение”, бе изтъкнато в поздравлението.
На тържеството присъстваха гости от Министерството на образованието и от Националната библиотека „Св. св. Кирил и Методий”, директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов, краеведът и бивш кмет на Самоков Христо Ярловски, синдикални партньори на училището, директори на учебни заведения и детски градини и др.

Делян Василев

Повече снимки може да видите тук: https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?ref=page_internal

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*