Поборници възкръсват на паметна плоча

Паметна плоча на поборниците баща и син Никола и Георги Венедикови бе открита на 12 февруари на фасадата на ОУ „Христо Максимов”. За живота и дейността им подробно говори техният родственик и наследник Петър Петров-Покровски.
Директорката Венета Симитчийска изтъкна, че училището има вече още един паметник /освен този на патрона си/, чрез който ще се почита и ще се пази с гордост спомена за родолюбеца Георги Венедиков, който е възпитаник на това учебно заведение, и за неговия баща Никола.
Директорът на Историческия музей Веселин Хаджиангелов добави, че новият паметен знак е достоен отговор на злободневния напоследък въпрос дали трябва да се променят учебните програми на практика в ущърб на националното ни самосъзнание.
Религиозната служба отслужи столичен духовник – свещ. Христо Дамянов.
Сред присъстващите ученици и учители бяха гл. експерт „Култура” в Общината Пепа Георгиева, кметицата на голямото разложко село Баня Мария Юрганчева и други гости от родното място на Никола Венедиков, представители на други училища, музейни специалисти, културни и обществени деятели, родственици на двамата поборници.
Кошница с цветя бе поднесена пред паметника на Христо Максимов, от чието рождение на следващия ден – 13 февруари, се навършиха 149 години. Родолюбивата проява се вписа сполучливо в рамките на програмата за честването на самия патрон на учебното заведение.
Покровски, Симитчиева и Хаджиангелов откриха паметната плоча, на която са дадени сведения за достойния живот на двамата патриоти и е монтирана и снимка на Георги Венедиков.
Патриотичното настроение в невероятно слънчевия и топъл зимен ден повдигнаха още повече ученици със стилни училищни униформи, изпълнили затрогващо „Къде си вярна, ти, любов народна” и стихове на Яворов. В началото пък прозвуча „Мила Родино”.
Никола Георгиев Венедиков /Сапунджията/ е роден в с. Баня /по онова време, а и по-късно – Гулийна баня/. 25-годишен участва в Кресненско-Разложкото въстание, а скоро след него изпълнява смъртната присъда на турския управник на Разлог Ибиш ага, прочул се със зулумите си. За да се спаси, преминава границата и се установява в Самоков. След три години се връща и довежда в града ни и годеницата си. Живеят в Долна махала /Първи квартал/, на тогавашната улица „Шишманова” /сега „Арда”/ № 11. Никола приключва земния си път през 1917 г. Погребан е в Самоков. Близки родове са Казанджиеви и Генадиеви.
Георги Николов Венедиков /Файтонджията/ е роден в Самоков през 1892 г. Учи в училището в Долна махала, което по-късно е наречено на името на Христо Максимов, а през 20-те години на миналия век е издигната и новата му сграда. Георги е единствен брат сред много сестри. Кръстен е в православната вяра в храма в Долна махала „Въведение Богородично”. Едва 16-годишен става най-младият участник в четата на Яворов. По-късно с нея взема участие в освобождаването от петвековния поробител на много български градове и села в Пиринско и Беломорието. Пренася черепа на убития през 1903 г. край с. Баница Гоце Делчев в Македонския дом в София /сега тази безценна реликва се съхранява в Скопие/. През 30-те години на миналия век Г. Венедиков отива да работи на строежа на теснолинейката от Септември /Саранбей/ за Родопския и Пиринския край. Установява се в с. Лъджене /дн. Велинград/ и там приключва дните си на този свят през 1968 г.
Сега паметната плоча възкресява спомена за тези двама мъже, излагали неведнъж на опасност живота си за отечеството.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*