Почетоха деня на пострадалите от фашизма

На самия 11 април – Деня на бившите политзатворници, концлагеристи и пострадалите от фашизма, в града ни се състоя възпоменателно събрание, на което бе отдадена почит към паметта на милионите загинали и пострадали от фашизма хора по цял свят.
Във вълнуващото си слово Катя Дамянова напомни, че през 1100 концлагера и около 14 хиляди затвори са преминали по време на Втората световна война почти 20 млн. души, от които 12 млн. са загинали при масови убийства, глад, робски труд, психологически и псевдомедицински опити. В Освиенцим са умъртвени около 4 млн. човека, в Майданек – около 1.4 млн. Трагичен спомен навяват и концлагерите в Маутхаузен, Заксенхаузен, Равенсбрюк, Треблинка… На 11 април 1945 г. на бунт се вдигат останалите живи в Бухенвалд. В чест на подвига им датата е обявена от ООН за международен ден в памет на жертвите на фашистките концлагери. Не може и не трябва да се забравя пушека от комините на тези лагери на смъртта; пещите, в които са изгаряни живи хора, грамадите човешки кости, коси, дрехи…
По най-жесток начин фашизмът и Втората световна война отнемат живота и на десетки самоковци.
„Милионите загинали във войната са живите въглени от жаравата, която поддържа будно съзнанието на народите. Те призовават съвременниците да не забравят ужасите на фашизма”, изтъкна К. Дамянова.
Стихотворения, изпълнени от д-р Снежана Троева и Пенка Пенчева, трогнаха присъстващите. Стоян Станилов пък разказа през сълзи за своя среща с жена – приятелка на зверски убитите от фашистите деца от търговищкото село Ястребино.
Елена Каменова предложи да се издаде в книга подготвеният през 80-те години ръкопис на починалия писател и наш съгражданин Георги Манов за Любчо Баръмов.
„Уроците на историята са особено важни за младите поколения, за да знаят за жестокостите на фашизма и войната”, обобщиха участници в събранието.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*