Награди за активни антифашисти

Денят на бившите политзатворници, концлагеристи и пострадалите от фашизма – 11 април, бе отбелязан на самата дата на тържество в Самоков, организирано от Общинския съвет на Българския антифашистки съюз /БАС/.
Гости бяха кметът Владимир Георгиев, председателката на Общинския съвет на БСП Силвия Стойчева, проф. д-р Димитър Дражев.
Слово за 67-годишнината от превземането на фашисткия концлагер “Освиенцим” и обявяването на 11 април за Международен на борбата срещу фашизма произнесе Катя Дамянова. Проф. Дражев разказа спомени за участието си в антифашистката борба. Той предложи в Историческия музей да се оформи специален кът, както и да се възстанови паметната плоча на ПГ “Константин Фотинов” с имената на загиналите в борбата срещу фашизма възпитаници на гимназията.
Емоционален момент от срещата бе награждаването на ветерани със званието “Заслужил деец на антифашисткото движение”. От името на Централния съвет председателката на Общинския съвет на БАС Елена Михайлова връчи наградите на проф. Дражев и Стоян Чапкънов. Със званието са наградени и Милко Симов и Димитър Попов, но по здравословни причини те не присъстваха и по-късно отличията им бяха връчени вкъщи.
Пенка Пенчева рецитира стихотворение. Наградените получиха цветя и сувенири от Руския клуб.
Даден бе и скромен коктейл.

Можете да харесате

1 Comment

Add yours
  1. 1
    Димов гр.София

    Често чета за изявите на г-жа ПЕНКА ПЕНЧЕВА като рецитатор.Може ли чрез страниците на любимия вестник да научим повече за тази жена.Направете й творчески портрет.Тя заслужава.Разбрах,че е възрастен човек и това ,което прави е похвално.То е добър пример за младите и трябва да се популяризира.
    Благодаря предварително !

+ Leave a Comment

*