Предизвикателства пред образованието в Гимназията по туризъм

Работна среща на тема „Предизвикателства пред образованието в Професионалната гимназия по туризъм – очаквания и перспективи” събра в сграда № 1 на гимназията на 15 ноември представители на партньорски организации, работодатели в сферата предимно на хотелиерството и ресторантьорство, директора на Регионалното управление на образованието Христо Андреев и други служители от РУО-Софийска област, кмета Владимир Георгиев, зам.-кмета Люба Кленова, представители на Обществения и Училищния съвет към гимназията, учители и ученици.
„Всички знаем, че в момента има недостиг на квалифицирани кадри за бизнеса. Надявам се днес да намерим нужната координация и точните решения на проблемите, с които да сме полезни за обществото”, откри срещата директорката на училищетоТеопия Цаловска.
Градоначалникът Георгиев приветства свикването на срещата и допълни, че трябва да има последователност в тази насока. Той увери ръководството на учебното заведение, че може да разчита на Общината и Общинския съвет, и изтъкна, че училището има голям потенциал за развитие.
Водещата Борислава Хаджийска представи резултатите от проведената самооценка за качеството на професионалното образование и обучение в училището и запозна гостите с набелязаните мерки – засилване на сътрудничеството с бизнеса; повишаване на мотивацията на обучаваните; повишаване на обществения интерес към училището; утвърждаване на приоритетни за общината паралелки.
Голям интерес предизвика и възможността за включване на работодателите в дуалното обучение на учениците, като нагледно бе обяснен редът, по който това може да стане. Общинската съветничка и управител на хотел „Самоков” в Боровец Светлана Атанасова посочи, че дуалното обучение е обичайна практика на Запад и най-вече в Германия и САЩ, където тя е специализирала. Г-жа Атанасова изрази подкрепата си за усилията на ръководството по отношение на начинанието, като даде и препоръки – да се правят тестове за професионална пригодност на учениците при приема /също практика на Запад/ и да се изготви маркетинг стратегия на училището.
„Има разминавания между очакванията на работодателите и на учениците, които очакват на шестия месец да станат мениджъри”, обяви Благовестка Томова от името на ръководството на хотел „Рила” в Боровец.
„Няма как едно средно образование да подготви мениджъри и готови кадри – хората карат висше образование, специализации и разни курсове и пак на някои им е трудно да се реализират”, заяви Св. Атанасова. Тя добави все пак, че учениците, които карат производствения си стаж в хотел „Самоков”, имат отношение към професията, а не рядко и деца на служители на хотела постъпват впоследствие на работа там. Добри думи за взаимодействието си с гимназията споделиха Любима Симчева, управител на фирма „Дусман” в Самоков, и Марияна Лобутова, уредник на Сарафската къща.
„Целта на съвместната работа на учителите по практика и работодателите е да изградят интерес у учениците към съответната дейност. Работодателите трябва да предлагат реални работни места по време на производствената практика на учениците, за да създадат у тях отношение към професията. Вложените усилия биха били възнаградени впоследствие, когато стажантът, ако всички страни са удовлетворени, разбира се, започне да се труди на пълен работен ден”, сподели учителят Николай Ковачев.
По повод намалелия прием на ученици преподавателката Мариана Мишева-Бакрачева подчерта, че и родителите са важен фактор при избора на училище за тяхното дете. „Не може ученик на 13-14 години да взема отговорни решения за бъдещето си сам. Жалко е, че много родители не осъзнават, че близостта на Боровец, Мальовица и други курорти и места, предлагащи туристически услуги в района, предполагат повишено търсене на кадри в тази сфера”, изрази огорчението си Бакрачева.
Позиции на срещата изразиха и зам.-кметът Л. Кленова, бизнесменът и общински съветник Валентин Милушев, учителите Надка Николова и Елена Сердарева, председателят на Училищния съвет Стефан Стоименов и др.
Помощ при бъдещата реализация на паралелка с дуално обучение за ученици обещаха Бл. Томова, Св. Атанасова, Росица Лазова /хотел „Лион”/, Антоанета Кабадийска /хотел „Айсберг”/ и кметът Георгиев от името на общинското предприятие „Маркетинг, туризъм и туристически дейности” и хотел „Арена”. Предстои на нова среща в по-тесен кръг да се уточнят подробности за бъдещата дейност.
Важна задача в близко бъдеще е и да се възложи на агенция създаването на рекламен клип, който да представи училището с цел да се подобри подборът на ученици за следващата учебна година.
„Разчитаме на всички вас, за да върнем заедно авторитета на училището и интереса на обществеността към него”, обобщи преподавателката Албена Попова.
Гостите попълниха и анкета, а накрая разговорите, вече на неформално ниво, се пренесоха на подготвения от домакините стилен коктейл.
В момента в Гимназията по туризъм 180 ученици се обучават в дневна форма на обучение, 70 – във вечерна, а 4 души са на самостоятелна форма на обучение.

Делян Василев

Можете да харесате

3Comments

Add yours
  1. 1
    Анонимен

    Нямало достатъчно подготвени кадри за туризма в общината!?Дами и господа вие знаете ли колко са заплатите в Боровец?Който взема 500 лв. вика ура!В най-стария ни зимен курорт хората вземат масово по 400-500 лв.като за това са принудени да работят денонощно без почивка.Затова и гимназията по туризъм никой не я желае,а в момента е пълна с цигани,които нямат никаква макар и минимална мотивация а само губят времето на преподавателите си и бъдещите работодатели.Това е положениетоа,ако искате!А отделен е въпросът,че гимназиата по туризъм в Самоков е пълна с фиктивни ученици,които фигурират само като имена без да посещават училище.
    В този смисъл Самоков загива,линее,губи се,изпразва се.Който може се спасява в София или чужбина.Остават ромите,пенсионерите и инвалидите.Този,който има някакви способности се изнася и никога не се връща.А и не е далече времето,в който ще останат циганите и…общинския съвет с кмета и Свтетла Атанасова-седесарката!

  2. 2
    Анонимен

    Уважаеми дами и господа общински управници,кажете си го направо-Самоков е на своя смъртен одър!Това е един от най-студените региони на страната.Отоплителният сезон трае понякога нада 6 месеца,което автоматически качва разходите на домакинствата!Вие какво правите,за да облекчите положението на самоковци-нищо!Разходи огромни,а приходи никакви поради липса на икономика.
    В момента кметът тегли кредити,за да плаща заплатите по 400 лв.на общинските си служители.Към това трябва да прибавим и бездънната каца наречена циганска махала и за обикновния,отруден и смачкан самоковец остават трохичките и по-често нищо.
    Не се ли промени час по-скоро политиката на общинско ниво след време няма да останат хора в града!Бизнесът не върви,оборотите на търговците са все по-ниски,има случаи доста често,когато те са равни на нула,което е доказателство за ниската покупателна способност на самоковци,инвестиции няма…
    Такова безхаберие не съм виждал никъде!
    Махайте с,че не мога да ви гледам!
    А на самоковци искам,да им честитя новите няколко милиона дългове!

  3. 3
    Анонимен

    Кметът на Самоков Владко Георгиев е в паника-липсват финансови средства,за да съществува общината.Затова той в момента е сложил на тезгяха всичко,което е общинска собственост,като се продава на промоция.Въпреки това интерес липсва,а и цената е доста ниска.А разходите и дълговете нарастват неуморно…Още един огромен проблем-наличие на голям брой фиктивни ученици,не само в таканаречените ромски училища.Тоест ние данъкоплатците плащаме за празни класни стаи.А защо никой в общината не си направи труда да каже колко от записаните ученици в „Петър Берон“са жители на Самоков?Или тук намирисва на далавера,в която се източват милиони…Да продължаваме ли?
    А г-жа Светла Атанасова има златния шанс най-сетне да интегрира братята роми.

+ Leave a Comment

*