Представиха „Пътеводител на Рила” и други родолюбиви издания

Съобщението, че ще бъде представен „Пътеводител на Рила”, събра много хора – туристи и туристическите деятели, граждани, влюбени в плнината, на 12 ноември в читалнята на Общинската библиотека „Паисий Хилендарски”.
Събралите се бяха от една страна разочаровани, тъй като пътеводителят бе само показан с няколко думи за качествата му и бе обявена цената – 30 лв. Нямаше ги и авторите – Румен Грънчаров и Страхил Гювийски, познати на мнозина от присъстващите.
Любителите на книгите за историята на България пък бяха приятно изненадани от представянето на различни издания на общобългарската фондация „Тангра ТанНакРа”, което направи нейният съучредител Димитър Димитров.
Това са уникални книги, научни и луксозни издания, свързани с историята на България, на българите. Техни автори са водещи учени от БАН. Съобщено бе, че много библиотеки в чужбина /САЩ, Великобритания, Русия, Украйна, Беларус, Полша, Чехия, Франция, Сърбия, Македония/ чрез международния книгообмен получават книги на издателството, което говори за авторитета му и за престижа на самите научни публикации.
Това са книги, за които всяка библиотека – не само обществена, а и лична, би имала удоволствието и честта да притежава. Но за повечето от тях заради високата цена това е непостижима мечта.
Книгите са издадени в ограничени тиражи и са много скъпи. Общо бе мнението, че поне общинската библиотека би трябвало да ги притежава. Отправен бе призив във връзка с това към местната администрация да осигури необходимите средства.
Представен бе и каталогът за изданията на фондацията за тази и следващата година. Г-н Димитров подари на библиотеката календара на фондацията за 2014 г.

Евгения Попова

Димитър Димитров

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*