Престъпление и командировка

Всички самоковци сме запознати с деянието на един все още ненаказан от правосъдието младеж.
Навреме ли реагираха полицията, прокуратурата и адекватна ли беше намесата на медиите?
От излъчените репортажи разбрахме, че са установени свидетели, взети са записи от камерите за наблюдение, установено е наличие на наркотични вещества в кръвта на шофьора.
Лицето е привлечено като обвиняем, наложена му е мярка задържане под стража от прокуратурата за 72 часа, а впоследствие е определена мярка за неотклонение от съда – домашен арест.
Логиката на нещата дотук води до извода, че за по-малко от две денонощия са събрани достатъчно доказателства за авторство на деянието, за утежняващи вината обстоятелства, за обосновано предположение за извършено престъпно деяние и е определена мярка за неотклонение втора по тежест и която трудно се постановява.
Обществеността в Самоков заговори за справедлив съдебен процес и разкриване на истината за случилото се.
Колко хора обаче в действителност знаят доказателствата, колко хора познават правосъдната система, колко хора познават наказателния процес и колко хора познават механизма на доказване на вина? И така, за да замажем очите на пострадалото семейство или на съпричастните граждани, е взето решение да бъде „командирован” наблюдаващият прокурор Трендафилов. Човек с дългогодишен опит в правото и безспорно доказан професионалист.
Всички вече ще спим ли спокойно, че си измихме ръцете най-безболезнено, но за сметка на прокурора, който работи и почивните дни с желанието да доведе случая до успешен край.
С това решение ще мине ли болката на близките на пострадалата? Ще се осъзнае ли извършителят? Ще спрат ли да се движат по улиците дрогирани и пияни шофьори? Ще мине ли горчилката от обидата за незаслужената  „командировка”? Ще намерим ли мир и ние, които познаваме отблизо и повече от всички г-н Трендафилов? Три месеца ще минат, но опетненото име и накърненото достойнство дълго време ще останат.
За пореден път ли ще станем свидетели на това, че има нещо сбъркано в уж справедливата ни държава?
Къде е истината, дами и господа? За кого е истината, дами и господа?
На кого беше нужно това наказание, чий интерес обслужва, ще помогне ли за справедливото решение на делото и навременна ли беше организацията на митинга в тази сложна епидемична обстановка.
Ако по този начин се въздейства върху магистратите, за какъв независим съд и за каква правова държава става дума?
И най-важният въпрос:
Може ли да се въздаде справедливост, когато се налага друга несправедливост?

/Писмото изразява мнението на група граждани/

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*