Проф. Ростислав Йовчев даде благотворителен концерт за млади музиканти

На виртуозни изпълнения на пиано се насладиха слушатели и зрители  вечерта на 14 май в читалище-паметник „Отец Паисий”. Проф. д-р Ростислав Йовчев, дългогодишен зав. катедра „Пиано” в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров”, представи по неподражаем начин, с темперамент и младежка енергия, в продължение на повече от час, творчеството на петима забележителни композитори – Федерик Шопен, Сергей Рахманинов, Клод Дебюси, Димитър Ненов и Панчо Владигеров.
Освен своя рецитал гостът запозна накратко почитателите на класическата музика и с живота и творческата дейност на самите композитори, създали световни шедьоври. През 2019 г. се навършват 170 години от смъртта на Шопен и 120 години от рождението на Панчо Владигеров.
С продължителни ръкопляскания и възгласи „Браво” хората в салона показаха своето отношение към тяхното безсмъртно творчество и към именития изпълнител. Жалко е, че самата публика бе малобройна. Подобни концерти биха били чест и за много по-големи сцени.
Проф. Ростислав Йовчев е роден през 1961 г. в София. Завършил е Националното музикално училище „Любомир Пипков” в столицата и Националната музикална академия. Специализирал е в Брюксел. Изнасял е концерти в много страни на Европа, Африка и Азия. Преподавал е пиано в Тунис. Има майсторски класове в чужбина. Носител е на „Златна лира” и на „Кристална лира”, както и на много други национални и международни награди.
От името на домакините Ралица Стоянова приветства сърдечно проф. Йовчев, благодари му за чудесния концерт и го покани и друг път да гостува на самоковска сцена.
Концертът представляваше и благотворителна изява. Събраните средства от даренията на посетителите са за награда на името на нашия град – „Самоков”, предназначена за най-добрия млад музикант по време на традиционните Майски дни на изкуствата, които ще се проведат в Боровец от 17 до 19 май.

Тодор Попов

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*