Радостина Иванова, осмокласничка в СОУ „Отец Паисий”: „Следвай мечтите си и никога не се предавай!“

Радостина Иванова

Гост на клуб „Събеседник по желание” с ръководител Латинка Щъркелова към Младежкия дом на 19 май бе осмокласничката от СОУ „Отец Паисий” Радостина Иванова. Талантливата ученичка има разностранни интереси – към изобразителното изкуство, модата, приложните изкуства, стъклописа, литературата, с което е привлякла вниманието на г-жа Щъркелова и интервюиращата я Вероника Георгиева.
„Рисувам от много малка, но по-сериозно се занимавам от пети клас, когато влязох да уча в СОУ „Отец Паисий”, а мой преподавател по рисуване стана Лалка Чавдарова. От нея научих много неща, може би около 80 процента от уменията си. Да, имало е моменти, когато ми е било доста трудно, но съм стискала зъби и съм продължавала. Трябва сериозна работа, за да се усъвършенства човек”, откровена бе Радостина.
Със стъклописа пък я запознала Пенка Боянова, ръководител на школа „Захарий Зограф” към читалище-паметник „Отец Паисий”. В приложното изкуство момичето влага свои идеи, върху някои от тях мисли с месеци. Казва, че „има ли желание – всичко е възможно”.

Първото си признание получила в 4 клас, от конкурс на НУ „Станислав Доспевски”. „Тази награда сякаш ме стимулира допълнително. Впоследствие съм получавала награди и от национални конкурси”, сподели девойката.
На въпрос на водещата кой е любимият й художник, Радостина веднага отговори: „Христофор Пейчев! Имам щастието да се познавам лично с него. Творчеството му ме вдъхновява и съм горда, че той е от Самоков”.
Като всеки художник, и тя си има любими цветове – тъмносиньото и червеното.
Детската й мечта обаче е да се занимава с мода. Още отсега мисли след завършване на средното си образование да учи за моден дизайнер. Има си и любими дизайнери – Коко Шанел и Джорджо Армани.
Друго нейно увлечение е литературата. „Когато искам да кажа нещо – сядам и пиша. Чрез писането изразявам емоциите, чувствата си”, разкри ученичката. Преподавателят й Христо Христов допълни, че Радостина има усещане и виждане към този вид творчество и й пожела успех. Любимият й писател е Шекспир, а любимият роман – „Ромео и Жулиета”.
„Набележете си цел и я следвайте. Вярвам, че всеки ще успее, стига да вярва в себе си. Накрая човек може да погледне назад и да си каже: „Да, беше трудно, но се справих, заслужаваха си всички усилия”, отправи посланието си към присъстващите даровитата ученичка. Тя обеща и да обърне по-сериозно внимание на ученето, което остава сега като че ли ощетено от многобройните й интереси и занимания.
Радостина благодари от сърце за всеотдайната подкрепа на своите родители, които присъстваха на срещата.
„Следвай мечтите си и никога не се предавай!”, написа за финал гостенката в книгата на клуба.

Л. Щъркелова подари на Радостина книги на Христо Христов и Христо Ярловски, цветя и красив свещник с пожелание да има много романтика в живота й. Цветя, подаръци и добри думи Р. Иванова получи и от съученици, ученици от ОУ „Св. св. Кирил и Методий” и ОУ „Христо Максимов”, от близки и преподаватели, сред които бе и директорката на „Отец Паисий” Лиляна Минкова. Поздрав към всички бяха танците на хип-хоп групата към Младежкия дом с ръководител Ивелина Славева, която се изяви и като певица. Водещата Вероника Георгиева и Любен Михайлов пък се завъртяха в страстно танго. За гостите имаше и скромна почерпка. Присъстващите получиха и красиво оформени изделия от хартия с оригинален надпис от Радостина. За музикалното оформление отговаряше Христо Дудин.
След края на срещата гостите разгледаха кътовете с творби на Радостина, включително рисунки, професионална фотосесия, скици на всекидневни и вечерни тоалети, спортни облекла и др.

Делян Василев

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*