Радуил празнува два дни с юбилейния 15-и международен Бобфест

През целия си активен живот съм пътувала по фестивали. Там срещам хора, които също като мен обичат родния фолклор. Уча се от добрите, а и от грешките, за да не ги повтарям. Ето защо не се отказвам от организирането на Бобфеста в Радуил.
Който не се е занимавал с това, не знае с какви трудности се сблъскваш. Но с годините опитът помага и се радвам, че и този път – на 2 и 3 септември, събота и неделя, юбилейният 15-и фестивал остави добри впечатления.
Започнахме с изложбите на гоблени /икони и манастири/ на Росица Бакалова от София, Национално сдружение-клуб „Приятели на гоблена и българската шевица”. Самата тя бе гост на празника в Радуил и връчи поздравителен адрес, гоблен и гърне с пожелание винаги да е пълно с боб.
Голям интерес предизвикаха шаржовете на нашия стар приятел от Пазарджик Костадин Костадинов /Коко/, член на Съюза на българските художници, завършил факултета по изящни изкуства във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий”. Много хубави неща могат да се кажат за него, но шаржовете му на известни българи говорят без думи – с езика на изкуството.
Танер Мерт – млад и талантлив художник, рисува своите картини не с четка, а с метална ланцетка. Творбите му наистина са впечатляващи.
Свои рисунки на тема фолклор представиха и децата от местното училище „Христо Смирненски”. Като много добри бяха оценени и творбите на младите участници в школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” с ръководител Иван Шуманов към самоковското читалище „Младост”.
Местният майстор Велян Захариев и този път не изневери на себе си и подреди десетки дърворезби – от хубави по-хубави…
Много сполучливо дебютира на фестивала младата учителка от Радуил Гергана Стоянова, запалила се по изработването н нежни плетени сувенири.
Сувенири и икони представиха Величка Тодорова от Пловдив и Йорданка Вардарова от Самоков.
Специално за юбилейния фестивал и пишещата тези редове изложи свои рисунки на тема: „Жена и цвете – дар от Бога”.
На втория етаж в местното читалище „Христо Ботев” масите пък бяха разкрасени с вкусотии – варива, погачи, баници, торти и пр. Майстор-готвачът Николай Николов отличи с първо място питката на Даниела Димитрова. Втора бе класирана баницата на Спасия Цветкова, а трета – шоколадовата торта на Цветанка Кръстева.
Преди обяд в съботния ден на 2 септември бе даден и официалният старт на фестивала, чийто юбилей бе посветен на създателя и организатора на този празник Георги Божилов-Гебо. Той гледаше участници и гости и от голям постер, поставен на фасадата на читалището.
Протоиерей Николай Аршинков освети празника. Отекна силен гръм от уникалното бобено топче на фона на неповторимия глас на Борис Христов /„На многая лета”/. Участници и публика бяха поздравени от кмета на Радуил Любомир Димитров. Зам.-кметът на Община Самоков Сия Шехтанова пък поднесе поздравителен адрес от името на кмета Владимир Георгиев. Сред гостите бяха и народният представител Валентин Милушев, зам.-областният управител Николай Николов, зам.-кмета на Самоковска община Люба Кленова и др.
Както е по традиция, гости и домакини бяха поздравени в началото от самодейците от радуилското читалище. Заедно двете женски фолклорни групи – „Здравец” и „Детелини”, изпълниха песента за боба. Преди тях най-малките танцьори от състав „Радуилче” също зарадваха публиката. Последваха разиграващи кръвта хора на танцьорките от състав „Луди млади”.
Жури в състав: председател – акад. Иван Тодоров и членове – Веселка Николова, д-р на изкуствознанието и етномузиколог, и Борис Вълков, хореограф, имаше трудната задача да оцени представянето на общо 70 състава. За мен лично всички бяха добри и заслужаваха награда за своя неплатен труд и обич към родното. Аз самата от сърце им пожелах през тези два дни да се чувстват в Радуил като у дома. И нека очите да блестят, сърцата да туптят, а душата да ликува – да се усмихваме и да се обичаме, да оставаме приятели за цял живот…
В програмата през първия ден участваха състави от Драгоман, далечното разградско село Гецово, от Сухаче, Прибой, Панчарево, две групи от Сопот, от Клисура, Хаджиево, Карабунар, Подуене, Говедаре, Ценово, Долна Малина, Ресилово, Райово, Марица, Петково, Рельово, Студено буче, Злокучане, Алино, Ковачевци, Ярлово, с. Костенец, гр. Костенец. От някои селища имаше по 2-3 състава, които с песни или танци вълнуваха многобройната публика с чудесните си изпълнения. Най-силни аплодисменти заслужиха най-малките участници, които тази година бяха и най-много. Радвахме се и се вълнувахме заедно с тях, изпратихме ги с овации и „Браво”.
Участниците във всички състави след приключване на представянето си отиваха в черквата, където ги очакваше вкусната бобена чорба. Готвачките – Добра Михалкова, Цветанка Илиева и Василка Кръстева, бяха сварили 100 кг фасул.
Всички можаха да разквасят уста със сладолед или скрежина, да хрупкат пуканки, варена царевица или да си купят нещо от многобройните сергии.
Вторият ден на фестивала бе открит от красивите мажоретки от Столник. След техния емоционален танц разиграха присъстващите със своите хора радуилки от състав „Ибърски ритми”.
На сцената през този ден се изявиха състави и групи от Живково, самоковското читалище „Младост”, Луковит, Ветрен дол, Извор, Радомир /кв. „Върба”/, Благоевград /„Струмско” и „Грамада”/, Костенец, Габровица, Мало Конаре, Пазарджик, Черногорово, Петково, Маджаре, Горни Окол, Григорево, Доганово, Продановци, Ярлово, Марица /трио „Славей”/, Говедарци. Запомнящ се край сложиха участниците в белоискровската мъжка фолклорна група „Орлови скали”.
В съботната вечер пък се виха хора от няколко ката чак до 1 ч. през нощта. След красивата заря на фона на изпълненията на оркестър от Сандански с певица всички играха и се веселиха. Зарадваха ни със своите песни и младата радуилска певица Деси Николова, и приятелят на Радуил Венцислав Пенев.
Много емоция внесоха с танците си момчетата от фолклорния ансамбъл от Ораовица, Македония. Техните ръководители Димче Петров и Васил Василев поздравиха радуилци и всички гости и подариха на местния читалищен музей красиво послание върху порцеланова плоча. Догодина и техният фестивал „Великденски средби” ще празнува 15 години /в неговото първо издание участва като организатор и Гебо/. Младежите от „Китка” не се пуснаха нито за миг и от общото хоро.
Много смях предизвикаха изпълненията на артиста-имитатор Звезделин Минков. От години той сполучливо имитира Тодор Живков, Тодор Колев, Георги Парцалев и други известни личности. Сега пък влезе в ролята на телевизионния Хитър Петър.
За пореден път във фестивала участва и Руска Дросева от с. Мрамор, с типичния си шопски хумор, представен от нея съвсем професионално.
Голяма заслуга за успешното провеждане на Бобфеста има и Христо Станков с екипа си от озвучители, танцьори и певици към фолклорен център „Нестия”. Представителите на фирма „Лактима” пък раздадоха на присъстващите млечни произведения.

Димитрина Божилова

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*