Фестивал на боба в Радуил – на 5 и 6 септември; вижте програмата

Изминаха 12 години от онзи септемврийски ден, в който на поляните над Радуил, в м. Свети Георги, огласихме гората с песни и музика. Тревата стана килим, върху който се изиграха много танци – народни, спортни, модерни…
Тогава, през 2003 г., малко състави пристигнаха в нашето красивото рилско село. Но си тръгнаха с желание отново да дойдат и пак да се повеселят и да похапнат от вкусотията, наречена радуилски боб. Едър, бял, леко сплескан, бързо увиращ, страшно вкусен, маслен, засищащ и… музикален.
На този вкусен зеленчук Георги Божилов-Гебо посвети празник и го превърна в Цар на трапезата, а Радуил – в столица на боба.
И всяка година в началото на септември в селото пристигат отблизо и далеч, даже и от чужбина, самодейци, отдали част от живота си на българския фолклор и традиции.
Така ще бъде и сега на 5 и 6 септември – събота и неделя. Ще ги посрещнем, както винаги, с усмивка, обич и приятелски чувства. На площада, пред сградата на читалище „Христо Ботев”, първи ще се представят кукерите от Костенец, които с игра и гръмки хлопки ще прогонят злото от селото и ще сложат началото на нови приятелства. Освещаването ще извърши протоиерей Николай Аршинков. Ще бъде пуснат бял гълъб – символ на чистотата, свободата, любовта и приятелството. Официалните гости от Община Самоков и другаде ще поднесат приветствия, ще звучи гласът на Гюзелев с „На многая лета”.
И тогава ще проехти гърмът на истинско бобено топче.
След това гостите начело с кмета на селото Любомир Димитров ще обикалят залите с изложбите. А те са най-различни и все интересни.
Майстор Велян от Радуил ще покаже дърворезби и голям макет на мадан; Радка Вацева от София – стъклени съдове, рисувана коприна, бижута и др.; Галина Иванова от Пловдив – рисувани яйца и камъни, икони, сувенири и др.; Мария Торошанова, родом от Радуил, но живееща в Долна баня – уникално изрисувани великденски яйца; Иван Шуманов от Самоков – бобчета като хора; Димитрина и Стефан Гошеви от с. Изгрев, Благоевградско – мозаечни картини; Борис Дамянов от Сливен – живописни и графични платна; Теменужка Велчева от Самоков – плетени и бродирани старинни изделия; Росица Бакалова от София – уникални гоблени /„Българката в носии”/; майсторки-радуилки – плетива, бродерия, гоблени.
С карикатури ще се представят участниците в „Клуб 7”, ръководен от Валери Александров /Валекс/, който изработи отново дипломите и грамотите за фестивала. Ще има вероятно и творци, които в последния момент ще проявят желание да участват.
Не мога да не спомена най-важните личности – готвачките начело с баба Стефана, които ще трябва доста да се поизпотят, за да сготвят 8-10 казана с бобена чорба за гости и домакини. Много важно място има и фолклорният център „Нестия” с шеф Христо Станков, който ще озвучава фестивала.
Участници в празника ще бъдат групи от Благоевградско, Пернишко, Софийско, Русенско, Пловдивско, Пазарджишко, Кюстендилско и др. Много области дадоха зелена светлина на общо близо 70 състава – пазители на родния фолклор, за да покажат своя майсторлък на радуилска сцена.
Скъпи гости ще бъдат и танцови формации от Македония – от Радичево, община Василево, и от община Кочани – Оризари – състав „Люпчо Сантов”. Принос за веселието ще дадат и музикантите от македонското село Ораовица, община Радовиш, ръководени от Васко Василев.
Надяваме се и на интерес към музея на боба в читалището, към етнографската сбирка и към кулинарната изложба в стола на кметството.
На 5 септември вечерта, след приключването на първия фестивален ден, гледан и оценяван от жури с председател акад. Иван Тодоров, ще има хоро на няколко ката, а над главите на хората ще се пръскат многоцветните букети на зарята.
Накрая на втория ден – 6 септември, журито ще обяви резултатите и ще връчи „Златно бобче” на най-добрите, медали „Златен фасулицър”, грамоти, дипломи, вестник „Радоил” /който издаваме за всеки празник/, плакат и други подаръци.
Дано всичко мине нормално, хората да останат доволни и догодина, живот и здраве, отново да се съберем на този празник.

Димитрина Божилова

Програма

5 септември, събота
11 ч. – откриване на площада в селото; кукерски игри – групи от Костенец и Горна Василица
12 ч. Състави от Радуил
12–13 ч. Рупите, Панагюрище, Реброво
13–14 ч. Горни Домлян, Земен, Косача, Доганово
14–15 ч. Благоевград – „Еделвайс”, Благоевград – „Броеница”, Ковачевци /Пернишко/
15–16 ч. Локорско, Джерман, Долна Малина, Дупница – читалище „Христо Ботев”
16–17 ч. Живково, Радичево /Македония/, Нови Искър – Курило, Долни Лозен
17–18 ч. Благоевград – „Струмски славей”, Благоевград – „Грамада”, Кресна
18–20 ч. Горна баня – читалище „Пробуда”, Белчин, Ковачевци /Самоковско/, Бъта, читалище „Младост” /Самоков/, Роси – гимназия /Самоков/, Росица Павлова – Райово
20–21 ч. с. Костенец, гр. Костенец, гр. Долна баня
Народно веселие – оркестър от Ораовица /Македония/ и заря
Участват още групи от Огняново, гр. Елин Пелин и Ресилово

6 септември, неделя
11 ч. – откриване
11.30 ч. група от Македония
12–14 ч. Бяла /Русенско/, Елешница, Петково, Илинден, Крайници
14–16 ч. Драгоман, Люлин, Горна Раковица, Септември, Аканджиево
16–18 ч. Голямо Белово, гр. Белово, Мрамор, Балша, Хаджиево, Угърчин, Блажиево
18–20 ч. Дупница – „Терпсихора”, Горни Окол, Овчарци
Награждаване

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*