Разкриха стенописи на Доспевски в черква в Дупница

Четири стенописа, дело на зографи от именития самоковски род Доспевски, са разкрити при реставрацията на най-стария храм в Дупница – „Св. Николай Чудотворец”.
Реставратор на стенописите, които са паметник на културата, е Николай Чергаров.
Творци от рода на Захарий Зограф и Станислав Доспевски са изобразили св. Йоан Кръстител, Иисус Христос Вседържител (Пантократор), Бог Саваот и сцената „Богородица Ширшая Небес”. Без да е изкуствовед изводите си Чергаров прави въз основа на своята над 25-годишна практика. Засега не може да каже кой точно е авторът на четирите сцени, но в изпълнението им категорично личи майсторството на художниците от Самоковската школа както в живописно отношение, така и по отношение на използваната технология на изпълнение и на приложените материали.
„Тези стенописи са най-добре запазени и това се дължи на професионализма, с който са изписани. Характерно за школата на Доспевски е много добрата технология на изпълнение на стенописите. Затова те се държат много здраво вече близо 200 години», изтъкна реставраторът.
Запазените стенописи вътре в храма са изписвани от поне четирима зографи.  При преустройството на култовата сграда през 1844 г. са изписани четирите майсторски сцени в централния кораб. Предположенията са, че впоследствие черквата е изписвана „на парче”. Вероятно местната християнска общност не е разполагала с достатъчно пари и поетапно са канени да работят по-слаби зографи. Затова част от изографията не е така майсторски изработена, а са допуснати и някои иконографски грешки.
Уникални са стенописите в предверието на храма.
Възстановяването на стенописите е било трудно, тъй като те почти не са се виждали. Работата е продължила повече от година.
В старинната черква реставраторът е нарисувал и един нов стенопис, който изобразява св. Йоан Рилски. Това се е наложило, тъй като в купола на десния кораб е липсвало оригинално изображение. „Там имаше само кръст, нарисуван с флорални мотиви, но дарителят Юлиан Манов, белоградчишкият епископ Поликарп и свещеникът на храм „Св. Никола” отец Иван Айдаров пожелаха да бъде изобразен св. Йоан Рилски, тъй като той е закрилник на град Дупница и на българския народ”, поясни Чергаров.
Реставраторът е нарисувал и новата икона на св. Богородица, тъй като старата вероятно е била открадната. Като дарение Чергаров е реставрирал и старата икона на патрона на църквата – св. Никола.
Останалите запазени стари икони са на Иисус Христос, св. Йоан Кръстител, св. Петър и Павел и св. Димитър Солунски. Те са реставрирани от Елена Гюлеметова. Всички икони са от периода 1860–1886 г. Те също са рисувани от представители на Самоковската школа.
Спомоществовател на реставрацията на иконите и стенописите, както и основен дарител за цялостното обновяване на храма, е Юлиан Манов. В старинната черква вече са възстановени и богослуженията.

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*