„Рилски” се утвърди в „златната среда” през есента

Двама от стълбовете в самоковската отбрана – Борислав Гюлеметов и Виктор Колев /вдясно/, не оставяха пространство за действие за противниковите нападатели

Шест победи, две равенства, осем загуби и завоювани общо 20 точки при голова разлика 15:17 – това е равносметката за „Рилски спортист” от есенния полусезон на Югозападната „В” група.
Нашите показаха мъжка игра и не се дадоха без битка на нито един съперник. Съобразявайки се с наличния кадрови потенциал треньорът Петър Аджов направи добра спойка между опитните футболисти в тима и по-младите им колеги, които излизаха на зеления терен гладни за успех във всеки мач. Разбира се, това не винаги им се удаваше, но може би най-важното бе, че футболистите проявяваха голямо желание във всеки двубой и се бореха за всяка топка.
Деветото място във временното класиране пък отразява реално временните възможности на „оранжевите” при силно конкурентната обстановка в групата. Очаквано на върха в подреждането стъпи още от самото начало на сезона грандът ЦСКА, който поради финансови неуредици бе изпратен в непрофесионалния футбол. До края на календарната година най-титулуваният клуб в България нижеше победа след победа, включително и с класическото 3:0 на ст. „Искър” в града ни. Въпреки това нашите не играха никак слабо и дадоха отпор на именития си съперник.
Другите открояващи се състави са „Витоша” /Бистрица/, „Сливнишки герой” и „Септември” /Сф/, от които нашите загубиха у дома. Треньорските щабове на тези отбори имат на разположение млади боеспособни момчета, които не спират да се движат по терена и именно това е голямото им предимство. „Вихрен” и „Миньор” също има с какво да се похвалят, но при тях липсва постоянство в изявите. „Рилски” загуби от всеки един от тези тимове, но пък регистрира само една загуба в мачовете срещу намиращи се под него в таблицата състави – от „Велбъжд” при гостуването в Кюстендил след гол в последните минути. С останалите си опоненти в дивизията „Рилецо” се справи сравнително успешно.

Повод за оптимизъм

Приятно впечатление направиха резултатите на тима при срещите извън Самоков – 2 победи, 2 равенства и 3 загуби. Впечатляващото представяне в гостуванията на подопечните на старшията Аджов е донякъде изненадващо – през последните сезони тимът ни бе определян за „домакински”, тъй като печелеше голямата част от актива си именно при дуелите в града ни. Много ценна бе победата в последния кръг от есенния дял на първенството във Велинград срещу местния „Чепинец”, с която двата тима си смениха местата в класирането.

Здрава отбрана

Може би най-силното звено в „рилската машина” е отбраната. Тимът ни е допуснал само 17 попадения, като се нарежда на 3-о място във виртуалната класация по този показател заедно с отборите на „Сливнишки герой” и „Септември”. Убедителен лидер тук е ЦСКА, който е инкасирал само едно попадение, дело на един от най-опитните му играчи – бранителят Александър Бранеков, забил си ефектен автогол.
Красимир Гьорев и замествалият го в няколко срещи Борислав Апостолов успяха да запазят мрежата си суха на три пъти. Гьорев показа неколкократно котешкия си рефлекс и помогна максимално за позитивните резултати на тима. Ефикасни спасявания стражът имаше срещу ЦСКА, когато отчая на няколко пъти реномираните „червени” стрелци Преслав Йорданов и Костадин Хазуров, а веднага след края на мача бе привикан от журналистите от „Канал 3”, които предаваха на живо срещата. Наистина, Краси имаше и колебливи намеси. Особено неприятна грешка допусна при загубата у дома от „Миньор”, когато нашите се бяха настанили в противниковата половина, но след недобре изчистена от Гьорев топка перничани откриха резултата, а впоследствие, на контраатаки, увеличиха преднината си.
Младият Борислав Апостолов изигра стабилни минути под рамките на вратата и сякаш е станал по-уверен от предишния си престой в тима.
Отличната игра в дефанзивен план на „Рилски” е донякъде и очаквана, тъй като карето Венци Димитров, Росен Пътников, Виктор Колев и Тихомир Крумов играе заедно за втора поредна година. Добре се включи в лявата зона и халфът Евгени Гроздин, на когото се наложи в края на сезона да замени В. Димитров. Гроздин чакаше дълго време жълта карта, но впоследствие показа, че е универсален футболист и може да помага на различни позиции.
Друг полузащитник – Виктор Младенов, също се показа като поливалентен състезател и запълваше дупките в нашата отбрана, когато това бе нужно при контузии или наказания на отделни състезатели. Борислав Гюлеметов пък се завърна след края на първенството в Швеция, където си изкарва прехраната, точно навреме. Той замени опитния централен защитник Росен Пътников, получил неприятна травма, извадила го от строя за последните няколко мача.
Тишо Крумов също се понрави на публиката със сърцатата си игра и безкомпромисните шпагати, с които спираше противниковите нападатели. Столичанинът отбеляза и един от головете за победата с 2:1 като гости над новака „София 2010”. През сезона той демонстрира афинитет към атаката, реализира пробиви по лявото или дясното крило, а на няколко пъти отправи и топовни удари, отразени, за съжаление, от противниковите вратари.

Звездата

Още в контролите преди началото на сезона нападателят Костадин Аджов загатна за възможностите си на върха на атаката. Той пропусна първите два официални мача на „Рилски” поради проблеми с предишния си клуб в Австрия. При дебюта си с оранжевата фланелка реализира победното попадение за 2:1 срещу „София 2010”. До края на полусезона се разписа още 7 пъти, което прави общо 53 % от попаденията на тима /15/!
Именно играта в офанзивен план бе големият проблем на тима през миналата кампания и наставникът Аджов търсеше типичен нападател, който да умее да завършва комбинациите на съотборниците си. По всичко изглежда, че племенникът му Коко е липсващата до момента част от пъзела – бърз, мощен, изпълнен с вяра във възможностите си, умеещ да се възползва от свободните пространства. В края на сезона наставниците на нашите съперници разкриха, че самоковци разчитат предимно на него в нападение и го блокираха тактически, като прикрепяха към самоковската деветка по двама „охранители”. Затова на Аджов се наложи да се връща по-назад и да помага в организационен план, където също се справяше умело.

Голмайсторът Костадин Аджов /в ляво/

Творческа немощ

За поредна година проблем за „Рилецо” се оказва атакуващият вал. Таранът Коко Аджов се раздава максимално, но има нужда от повече подкрепа от по-задни линии, тъй като, както се казва, една птичка пролет не прави. Вездесъщият Васил Киров играе колкото може – поема топката и я разпределя в хода на нападението, но там няма кой да я отиграе така, че да създаде голова опасност. Може да се каже, че най-големият проблем на наставника Аджов са набезите по фланговете. Той разполага само с едно крило – ветерана Иван Гемеджиев, който се справя според възможностите си, но все пак се поизморява сравнително бързо и не може да се иска от него да играе на висота цял мач.
Повече се очаква от Георги Митров-Кеч, който все още не е отбелязал попадение в кампанията. Бившият футболист на „Марек” и „Германея” Борислав Кралев се понрави с изявите си в първите кръгове, но впоследствие играта му поизбледня, а накрая дори загуби и титулярното си място за сметка на младока Кристиян Додов. Последният е нестандартен играч, изразходва много енергия и се раздава докрай в минутите, през които е на терена. Като че ли обаче му липсва малко повече опит в мъжкия футбол и повече самочувствие пред гола. Въпреки напредналата си футболна възраст, докато бе здрав, халфът Никола Бойчев се опитваше да режисира играта в центъра. Виктор Младенов го смени в няколко срещи след контузията му, но по-късно на самия него се наложи да покрива дупки и в отбраната.
Пъргавият Янко Ангелов пък може да се каже, че е любимец на публиката със сърцатата си игра. Янко не оставя нито миг спокойствие на противниците и непрестанно се опитва да попречи на плановете им. При загубата от „Септември” с 0:1 у дома той заработи червен картон на бившия футболист на ЦСКА и „Славия” Николай Дюлгеров с упорството си – последният не издържа и изпусна на два пъти нервите си в рамките на една минута и след двата жълти картона пое преждевременно към съблекалнята. Ангелов отбеляза и тъй важния победен гол в 90-ата минута на последния мач за годината срещу „Чепинец” във Велинград.
Приятна изненада бе играта на новото попълнение Йоаким Ръсовски. Младокът отбеляза две попадения с глава, възползвайки се от ръста си, а през останалото време се бори достойно за място в състава.

Любопитно

Дербито с ЦСКА в Самоков ще се запомни и с един куриоз. Бранителят ни Виктор Колев получи два жълти картона от арбитъра, но така и не видя червения цвят и доигра двубоя до неговия край. Станалият наскоро баща универсален играч попадна и в още една любопитна ситуация до края на сезона. При другата домакинска загуба на „Рилецо” с 0:3 – срещу „Миньор” /Пк/, Виктор бе съсечен грубо от противников състезател. Нервите на Колев не издържаха и той бутна нарушителя. За това деяние бе декориран с червен картон, но впоследствие, след грешка при вписването на санкцията от страна на главния съдия, наказание за неучастие в три мача отнесе адашът на Колев – Виктор Младенов…
Друг любопитен случай в нашия състав бе регистриран още в дебютния кръг за сезона, при трудно спечеленото домакинство с 1:0 срещу „Ботев” /Ихтиман/, когато юношата Слави Митров замени в 88-ата мин. батко си Георги. Двамата обаче така и не стъпиха на терена по едно и също време.

Тягостен поглед към бъдещето

За всеобщо съжаление, „Рилски спортист” не разполага на този етап с достатъчно подготвени кадри в школата си, които да се включат в мачовете при мъжете и да бъдат равностойни смени на титулярите. Единствено Кр. Додов от по-младите успя да се наложи сред избраниците на старшията Аджов. Да защитават оранжевия екип в течение на сезона за кратко влизаха защитникът Йордан Йовев и нападателите Слави Митров и Даниел Дюлгеров, но със сигурност ще им трябва още време, за да успеят да се наложат сред титулярния състав.
Проблемът с подрастващото поколение ще се окаже изключително сериозен в близко бъдеще, като се има предвид, че голяма част от футболистите на „Рилски” са на възраст над 30 и дори над 35 години… Дали ще има кой да ги замени?!

„Рилски спортист” – „Ботев” /Ихтиман/ – 1:0 /Ръсовски/
„Велбъжд” – „Рилски спортист” – 1:0
„София 2010” – „Рилски спортист” – 1:2 /Крумов, Аджов/
„Рилски спортист” – „Витоша” /Бистрица/ – 0:1
„Рилски спортист” – „Беласица” – 2:0 /Аджов, Кралев/
„Вихрен” – „Рилски спортист” – 1:0
„Рилски спортист” – ЦСКА – 0:3
„Рилски спортист” – „Чико” /Бяга/ – 3:1 /Аджов – 2, Младенов/
„Германея” – „Рилски спортист” – 0:0
„Рилски спортист” – „Сливнишки герой” – 0:1
„Рилски спортист” – „Балкан” /Варвара/ – 4:1 /Ръсовски, Аджов – 3/
„Пирин” /ГД/ – „Рилски спортист” – 1:1 /Аджов/
„Рилски спортист” – „Миньор” – 0:3
„Струмска слава” – „Рилски спортист” – 1:0
„Рилски спортист” – „Септември” /Сф/ – 0:1
„Чепинец” – „Рилски спортист” – 1:2 /Гюлеметов, Ангелов/

Домакин: 9 мача – 4 победи, 5 загуби; 10:11; 12 т.
Гост: 7 мача – 2 победи, 2 равенства, 3 загуби; 5:6; 8 т.

Голмайстори: Аджов – 8, Ръсовски – 2, Ангелов, Гюлеметов, Кралев, Крумов, Младенов

Класиране
1. ЦСКА 65:1 48
2. Витоша 40:10 40
3. Сл. герой 36:17 37
4. Септември 36:17 32
5. Вихрен 28:18 31
6. Миньор /Пк/ 29:20 30
7. Чико 31:29 24
8. Стр. слава 27:24 23
9. Р. спортист 15:17 20
10. Чепинец 22:38 19
11. Беласица 17:36 16
12. Велбъжд 17:35 15
13. Пирин /ГД/ 21:26 15
14. Ботев 19:30 14
15. Германея 15:40 12
16. Балкан 15:38 7
17. София 2010 13:50 6
18. Локо /Сф/ 0:0 0

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*