„Самел-90” АД чества полувековен юбилей

Инж. Петър Георгиев

Празник на най-голямата фирма в Самоков
Председателят на БАН акад. Стефан Воденичаров уважи тържеството
Увеличиха заплатите в предприятието с по 50 лв.
Награди за дългогодишни работници, концерт и заря

Да се съхрани предприятие в условие на тежка икономическа криза наистина е равносилно на подвиг. Труд, прозорливост, инициативност, упоритост и какво ли не още са били нужни както на ръководството, така и на трудовия колектив за това не само оцеляване, но и вървеж напред.
Петъчният 10 октомври се оказа специален освен за празнуващите с гордост своята 50-годишна история, но и за хиляди хора от общината, свързани по един или друг начин с някогашния завод „Сигнал”, прераснал по-късно в комбинат „Христо Ников”, а днес вече „Самел-90” АД.
Празникът бе открит с изпълнения на мажоретния състав към читалище-паметник „Отец Паисий“.
„Все още има хора, които помнят какво беше това място тук преди 50 години – голо, пусто… Вижте сега какво е!.. При нас има 8-9 човека, работещи тук от самото откриване на предприятието. Всичко, което сме постигнали, не е по силите на сам човек. Благодаря на всички за това, което правите, за да оцелява това предприятие, което е от водещите не само в България, но и в света, спокойно мога да го кажа… Най-важното за един човек е да има силите да върви по избрания път и да не забравя, че делата са неговото лице пред хората. Винаги се стремим към върха. Знам, че не е лесно и никога не се стига до него, но да честваш 50 години на завода, където е минал почти целият ти живот, не е малко…”, заради вълнение не довърши обръщението си изпълнителният директор на „Самел-90” инж. Петър Георгиев, но спонтанните ръкопляскания на работещите в предприятието – настоящи и бивши, както и на гостите, бяха своеобразна благодарност и оценка и за самия ръководител.
Малко преди това тържествено бяха издигнати на пилоните пред административната сграда на завода знамето на самата фирма, родният трибагреник и флага на Европейския съюз от членове на ръководството на предприятието – Стоян Пашов, Георги Йончев и Борислав Чилингиров.

Своеобразна оценка за работата на колектива и ръководния екип на „Самел-90” даде и лично кметът Владимир Георгиев: „Когато държавата стои зад едно предприятие, е друго. Но когато сега, в тези изключителни условия, устоявате и успявате – това е нещо голямо. Това се дължи на големите усилия на всички вас. Дълбок поклон! Благодаря на вас и на вашето ръководство. Иска ми се това предприятие да е един от дробовете на нашия град. Защото без икономика градът ни ще умре.”
С чувство на уважение и гордост градоначалникът връчи на П. Георгиев поздравителен адрес и плакет с образа на Симеон Самоковски с пожелание покровителят на Самоков да закриля предприятието и в бъдеще.

Кметът Владимир Георгиев поздрави сърдечно директора инж. Петър Георгиев

Водещите на тържеството Любослава Кьосева и Николай Войнов прочетоха поздравителни адреси от Командването на Сухопътни войски, Държавната комисия по сигурността, “Сосиете женерал експрес банк”, “Оптикс” АД.
С ръкопляскания бе посрещнато решението на ръководството да се увеличи от 1 октомври индивидуалната работна заплата с 50 лв.
За дългогодишна работа и лоялност към политиката на завода бяха наградени много служители, специалисти и работници с грамоти и фирмени подаръци.
Водосвет за здраве и просперитет отслужиха свещениците Георги Николов и Михаил Колев.
“Петър означава камък. Нека устоява този камък, да върви напред. Господ да ви пази и подкрепя, за да просъществува това предприятие и да храни вас и вашите семейства. Наблюдавах ви как се забавлявахте, докато ви награждават. Бъдете все така задружен колектив и вървете напред”, пожела отец Георги.
За всички присъстващи бе даден обяд.

Десетки членове на колектива получиха грамоти и фирмени подаръци

Тържеството продължи при голям интерес и вечерта с празничен концерт в украсената с многобройни балони и билбордове зала “Арена Самоков”. Сред присъстващите бяха акад. Стефан Воденичаров, председател на БАН, директори на фирми от сдружение „Българска отбранителна индустрия“, представители на предприятия, с които “Самел-90“ си партнира, и много други гости, кметът Георгиев, председателката на Общинския съвет Силвия Стойчева, настоящи и бивши служители на завода.

Зала „Арена Самоков” по време на празничния концерт

Водещи на концерта бяха певците Невена Цонева и Борис Солтарийски, които се изявиха и със свои изпълнения. Бурни ръкопляскания не само следваха, но и почти съпровождаха всички песни на трио “Тенорите”. Последваха невероятно красиви за окото танцови изпълнения на момчета и момичета от трупата на Нешка Робева. Деси Добрева пък с глас и непринуденост завладя вниманието на малки и големи и успя да поведе и хоро в центъра на залата.
Невероятна гледка представляваше самата зала и коридорите й в края на концерта – разноцветни балони летяха из въздуха и в ръцете на почти всеки зрител имаше по няколко от тях.
Най-голямата изненада обаче очакваше всички извън залата – в продължение близо на пет минути красиви фойерверки ознаменуваха финала на големия празник.
За гостите домакините предложиха в ресторанта на хотел „Арена” и коктейл с изискани вкусотии.

Надка Вардарова
Снимки: авторката, Ивайло Андреев

Приветствия имаше и по време на коктейла…

Под името „Сигнал” предприятието е основано през 1964 г. Целта е била да се задоволяват потребностите на Българската армия от електронно свързочно оборудване. Тържествено откриване става на 5 ноември 1968 г. През 1982 г. предприятието се преобразува в Стопански комбинат “Христо Ников” с 4 завода. През 1986 г. комбинатът вече има цехове в Говедарци, Долна баня, Гуцал. През ноември 1990 г. фирмата се преименува на “Самел-90” АД.
След 1990 г. традиционната гама от изделия със специално предназначение се допълва с граждански изделия в областта на телекомуникационната техника, специализираната електроника за осветителната индустрия, резервните части за автомобили и др. Въпреки това “Самел” продължава да развива и разширява номенклатурата си от продукти със специално предназначение и остава един от основните доставчици на телекомуникационно и друго електронно оборудване за министерствата на отбраната и на вътрешните работи.
Продуктите на фирмата намират добър прием във Великобритания, Германия, Белгия, Франция, САЩ, Китай, както и в редица страни от Средния Изток и Африка. Това превръща “Самел-90” в конкурентна, експортно ориентирана фирма, като делът на износа в годишния оборот на завода достига до 70 %.
Във фирмата работят около 400 работници и специалисти. Над 20 % от тях са с висше образование.
Фирмата развива дейност на основата на напълно затворен цикъл на разработка и производство, основаващ се на:
• развойна дейност със собствени сили и в сътрудничество с други фирми и научни институти;
• автоматизиран и конвенционален монтаж на печатни платки и асемблиране;
• възможност за интегриране на оборудване върху различни типове колесни и верижни превозни средства, както и върху стационарни платформи;
• конструиране и изработка на инструментална екипировка за всички видове обработки, прилагани във фирмата;
• метало-пресова и механична обработка на метали;
• леене под налягане на алуминиеви и цинкови сплави;
• пресоване и шприцване на бакелит, пластмаси и гуми;
• галванотехнически и лакобояджийски покрития;
• проектиране и изработка на феритни и пиезокерамични детайли;
За осигуряване на производството на прецизни и надеждни механични детайли и възли механичното производство е оборудвано със съвременни високопроизводителни машини с цифрово-програмно управление на фирмите “Weiler”, “Mauser”, “Steinel”, “Robodrill-Fanuc”, “Trumpf”, “Safan”, “Tornos”, “Aciera”, “Agie”, “Citizen” и др. Във фирмата се изработват различни видове механични детайли чрез фрезова, стругарска и шлосерска обработка. Инструменталното производство е с богат производствен опит и има възможности за конструиране и изработка на малки и средни щанци, пресформи и шприцформи за пластмаси и каучук; приспособления за механична обработка; инструменти за пиезокерамика и ферити.
Системата за контрол на качеството ISO 9001 гарантира високото качество и надеждността на продукцията на “Самел-90”. Фирмата е между първите български компании, които въвеждат изискванията за качество на стандартите ISO 9001 още през 1997 г. Дружеството притежава сертификат за съответствие на изградената система за осигуряване на качеството с изискванията на ISO 9001:2008, издаден от швейцарската организация SGS. През 2004 г. “Самел-90” е сертифициранo от Министерството на отбраната и за съответствие с изискванията на стандартите на НАТО AQAP 2110.
Фирмата има собственa централна изпитателна лаборатория и пречиствателна станция за отпадните води. Изпитателната лаборатория е атестирана от Комитета по стандартизация и метрология и има правото да извършва държавни изпитания.
В структурата на фирмата са включени собствени звена за извършване на маркетингова дейност, внос и износ на готовата продукция, както и конструкторско-технологични отдели към съответните производствени направления, които се грижат за усъвършенстването и обновяването на производството. “Самел 90” извършва входящ контрол на всички материали и комплектуващи елементи, които предстои да бъдат вложени в производството.
“Самел 90” работи съвместно с компании от Западна Европа както като техен поддоставчик, така и за реализация на съвместни продукти на трети пазари. Фирмата е с традиции, пазарно ориентирана, проявява гъвкавост в работата си и се отнася с внимание и респект към желанията на клиентите.
Главната цел на дружеството е, запазвайки съществуващите пазари и клиенти, да открие нови пазарни ниши и привлече нови клиенти, като се опира на традиционно високото качество и надеждност на производството си, професионализма на кадрите си и новия пазарен подход в управлението.
Девизът на фирмата е: “Приоритет – фокусиране – успех”

Невена Цонева и Борис Солтарийски бяха водещи на концерта, но се изявиха и като певци
И Деси Добрева приветства колектива

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*