Самоковската баскетболистка Вероника Джикова ще играе за „Стярнан” в Исландия

Вероника Джикова. Снимка: Ивайло Андреев, www.rilskibasket.com

Баскетболистката Вероника Джикова предприе поредно предизвикателство в кариерата си. Този път тя се гмурна в дълбокото и смени родната „А” група, където играеше за „Славия”, с отбора на „Стярнан” от Исландия. Това ще бъде трети престой в чужбина за Джикова, която миналата година игра в Италия, а преди това се подвизаваше и във Франция.
„Всичко стана много бързо и неочаквано. Трябваше буквално за два дни да реша дали да замина или не”, сподели след трансфера си самоковката пред Bgbasket. Тя допълни, че отдавна е имала желание да играе на острова.
„Заминаването ми не е свързано само с баскетбола. Хората тук са много сплотени и отношението им един към друг няма нищо общо с отношенията между хората в България. Играят баскетбол на високо ниво и постоянно се развиват. Отборът ме прие моментално и ми помага за всичко още от самото ми кацане в Рейкявик. Това е малка страна, от която можем да вземем само пример и да се учим”, подчерта опитната състезателка. Плеймейкърката дори вече успя да дебютира за новия си тим с 10 т. при загубата с 59:68 в гостуването на лидера „КР Рейкявик”. „Стярнан” пък заема пето място от осем отбора с баланс от 8 победи и 7 загуби.
Родената на 16 януари 1990 г. Джикова остави отлични впечатления с изявите си с екипа на „Славия”. Тя се присъедини към „белите” в третия кръг и веднага помогна на тима да постигне първа победа след 61:58 в столичното дерби със „Септември”. Впоследствие с Джикова в състава си „Славия” натрупа 4 победи и загуби само от абсолютните фаворити „Монтана” и „Берое” /СЗ/. Самоковката пък имаше основна роля за добрите резултати на софиянки, тъй като в момента заема второто място в класацията за най-полезен играч в първенството с коефициент на полезно действие 25, вследствие на средно по 16 точки, 7 борби, 6 асистенции и 3 откраднати топки на мач.

Делян Василев

Снимка: Ивайло Андреев, www.rilskibasket.com

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*