Самоковци помнят подвига на Булаир и след 104 г.! /СНИМКИ/

Тазгодишното тържество за 104-ата годишнина от Булаирската епопея пред читалище-паметник „Отец Паисий”, на чиято стела са изписани имената на загиналите герои, събра на 9 февруари много граждани.
Под звуците на маршова музика водещият Румен Цинцарски, бивш военен, представи групата от клуб „Чакър войвода” с флаговете на героите от войните със знаменосци Кирил Стойков, Костадин Игнатов и Андрей Домишляров, които застанаха на почетна стража пред стелата.
За подвига на булаирци емоционално говори архиерейският наместник в Самоков протоиерей Михаил Колев /словото му с малки съкращения публикуваме отделно/.
Тържественото настроение бе подсилено от възпитаници на детска градина „Самоково”. Облечени в национални носии и гвардейски униформи, след кратък рецитал на патриотични стихове те представиха и своя танц-марш. Вълнуващо прозвуча и обещанието на малкия Пепи, отправено към кмета: „Господин Георгиев, ние ще помним героите!”
„На този ден аз винаги се гордея, че стоя редом с вас до знамето-светиня на самоковските бойци от фронта. На този ден аз винаги си представям онези страшни времена, останали с век назад в историята, когато нашите деди са тръгнали на война. Били са обикновени хора, били са млади и изпълнени с мечти като всички нас. Били са обаче и герои, защото са знаели как да се бият и умират за родината си. Били са истински българи”, изтъкна градоначалникът Владимир Георгиев.
Общо 261 воини от Самоков и околията загиват и оставят вдовици и сираци, почернени майка и бащи, братя и сестри. „Скъпи деца, помнете героите – те са ви оставили една свободна държава, която вие да пазите, за да пребъде България”, обърна се кметът към младите участници в тържеството.
Паметта на загиналите бе почетена с едноминутно мълчание и боен салют. Поднесени бяха венци от името на Общината и читалище-паметник „Отец Паисий”, цветя от много възрастни и деца.
Сред присъстващите бяха доскорошният народен представител Радослав Стойчев, заместник-кметовете Сия Шехтанова, Люба Кленова и Васил Сайменов, секретарят на Общината Ангелина Вангелова, много ученици.
На част от присъстващите в началото Пепа Георгиева, гл. експерт „Култура” в Общината, връчи специално подготвени книжки под надслов „Булаирска битка 1913 година” – своеобразно възпоминание за важното събитие от Балканската война и за част от генералите – самоковци.

Евгения Попова

Повече снимки може да видите тук:https://www.facebook.com/pg/VestnikPriatel/photos/?tab=album&album_id=1593704167326193

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*