Самоков и Боровец се представят на международната борса в София

Вчера, 12 февруари, в „Интер Експо Център” в София бе открито 32-ото издание на международната туристическа борса „Ваканция и спа експо 2015” – едно от най-значимите събития в туристическия бизнес и най-представително и посещавано от бранша изложение в България.
Община Самоков участва със специален щанд от 12 кв. метра, където освен културно-историческите забележителности и популярните местни фестивали /Празниците на зелника в Бели Искър, Бобфеста в Радуил, „Рок в Рила” в Боровец и др./ на територията на най-голямата община в Софийска област се рекламират и хотелски комплекси от града и Боровец.
Именно настъпващият през 2016-а 120-годишен юбилей от основаването на първия курорт на Балканския полуостров е акцентът на нашия щанд. Една от новите рекламни брошури показва и обединение на Община Самоков с хотелски комплекси в Боровец. В нея са включени сведения и снимки за хотелите „Алпин”, „Ела”, „Айс Ейнджълс”, „Лодж”, „Рила”, „Роял”, „Мура”, „Янакиев”, „Флора” и „Самоков”, указани са контактите и на информационния център на фирма „Бороспорт”, както и на Туристическия информационен център в Самоков. На вниманието на потенциалните туристи се предлагат зимна и лятна карта на Боровец. Инициатори за изданието са Общината и Сдружението на хотелиерите в курорта.

Все още обаче не са обединили усилията си самоковските хотелиери. Те са получили покана за безплатно участие чрез рекламни материали в борсата, но само два хотела /с изключение на общинския – „Арена”/ са откликнали на предложението – „Кокошковата къща” и вила „Рила”.
Самоковският щанд бе може би и единственият, който представи мултимедийна презентация – със снимки от по-стари и нови времена на развитието на Боровец и Самоков.
Разположението на щанда също е подходящо. Често пред него в този ден на откриване на изложението се получаваха дори задръствания от многото интересуващи се или случайно преминаващи посетители. За да привлекат допълнително вниманието на гостите самоковските представители им предлагаха да си вземат и парче погача или баница – местни кулинарни специалитети.
Друг акцент е наложеният слоган „Дестинация Рила – четири сезона”, който е естествено продължение на туристическия проект в съдружие със съседните общини Долна баня и Сапарева баня, с които Самоков участваше чрез общ щанд в изложението през 2014 г.
Любопитството и интересът на гостите към случващото се в региона бяха удовлетворявани от Любослава Ярловска, директор на общинското предприятие „Маркетинг, туризъм и туристическа дейност”, и от Иванка Вукова, шеф на Туристическия информационен център. Тук бяха още Люба Кленова, директор „Маркетинг и спортна дейност” на „Бороспорт”, и Невена Китова, маркетинг директор на хотел „Рила” в Боровец.
Нашата община бе и една от малкото, които се представиха с художествена програма във фоайето на „Интер Експо Център”. За доброто настроение на присъстващите се погрижиха мажоретният състав „Самоков” с ръководител Теменужка Янкова към читалище-паметник „Отец Паисий”, мъжката певческа група към читалище „Михаил Дашин” в Драгушиново и танцова формация от читалище „Виделина” в Широки дол /водени от секретарките на читалищата Мария Гъркова и Снежана Бакрачева/.

Преди това Петя Ахчийска запозна от името на Общината гостите на изложението с историята, културата и бита на Самоков и района, като не пропусна да отбележи, че живеем в райско кътче от България.
Мотото на туристическата борса, в която участват много общини, туроператори, държави /особено впечатляващи са щандовете на съседите ни Сърбия, Македония, Турция и Гърция/, хотели и др., е „От 12 до 14 февруари 2015 г. в България всичко е туризъм!”.
За първи път борсата се провежда под патронажа на новосформираното и дългоочаквано Министерство на туризма. Тук бе и министър Николина Ангелкова, която заяви, че през декември м. г. в България са регистрирани 700 хил. нощувки, а общо през 2014 г. в страната са записани 22 млн. нощувки. Ангелкова отчете ръст и сред вътрешния туризъм. В изложението, което ще накара много хора да мечтаят за близки и далечни пътешествия, участват повече от 250 изложители от над 20 държави.

Делян Василев
/наш специален пратеник/

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*