Новини, Шарен свят

Съдът отсече: Байракли джамия остава на самоковци

Върховният касационен съд не допусна касационно обжалване на решението на Софийския апелативен съд във връзка с иска на Главното мюфтийство да стане собственик на около 1500 имота в страната, сред които и известната самоковска Байракли джамия.
Преди решението на Върховния съд Апелативният съд обезсили предишно решение на Софийския градски съд /от 2013 г./, като постанови, че мюфтийството не е правоприемник на мюсюлманското вероизповедание и на религиозни, религиозно-просветни и социално-благотворителни юридически лица, съществували в периода до 1949 г.
С окончателното решение на съда се запазват като паметници на културата и собственост на държавата и общини стотици обекти, между които джамии, музеи, художествени галерии и други в Карлово, Кюстендил, Стара Загора, Враца, Дупница, Самоков и редица още градове в страната. Специално Байракли джамия в нашия град е строена в средата на 19 в. и изографисана от самоковски художници. През 60-те години на миналия век този ценен паметник на културата бе основно реставриран със средства и усилия на държавата и Самоковска община.
Жителите на Самоков протестираха категорично през миналата година срещу иска на мюфтийството. В града ни се проведе протестен митинг с участието и на ръководителите на общината, организирана бе и подписка с масово включване на граждани.
Вече около половин век Байракли джамия – паметник на културата от национално значение, се използва и опазва като музеен обект, една от най-големите исторически забележителности на Самоков и района.

Leave a Reply