Творци от читалище „Младост” почувстваха „Магията на Венеция”

Във фестивалното градче Лидо ди Йезоло бяхме, където се провеждаше Международният фестивал на музикалното и танцовото изкуство „Магията на Венеция”. Лагуната е дълга 20 км и на нея са хотелите, плажът, пясъчната безумно чиста ивица /обгръщаща чистото и топло Адриатическо море/ с шезлонги и чадъри, за които не се плаща, с тишина и слънце… Всичко бе бяло и цветно, и в много красив стил.
Отседнахме в хотел „Доломити” – много приятно място, близо до плажа и до първия площад “Милано”, на който две вечери „течеше” програма. Имаше участници от Англия, Полша, Чехия, Молдова… Наред с тях и от България – от Пловдив, Пазарджик, Червен бряг, с. Огняново, София и Самоков – читалищни състави, танцови студия, които се представяха с комбинирани песни и танци.
Домакините се изявиха с момичешка рок-група. Станахме свидетели на разнообразие от фолклор, поп, рок музика и танци. На друга сцена – на площад „Първи май”, беше гала концертът с шествие на всички състави и награждаване.
Малките ни артисти спечелиха публиката и получиха изключително силни отзиви за представянето си. Бяха поздравени и от организаторите в лицето на Цветомира Крумова, хореограф в Пловдив /студио „Милениум”/, благодарение на която и пътувахме до Италия.
В деня за почивка пристигнахме във Венеция с корабче и там нашата преводачка и съгражданка Ели Белстойнева разказа на цялата група за местните паметници на изкуствата, за Двореца на дожите, за катедралите, за зимния карнавал, който се прави на прочутия площад „Сан Марко”, за гондолиерите и как е построена самата Венеция. Опитахме и италианската кухня, купихме подаръци, споделихме помежду си мнения от видяното.
Накрая корабчето ни върна в Лидо ди Йезоло, за да се подготвим за следващото участие. Времето беше с нас – топло, слънчево, много приятно.


Децата и техните родители получиха изчерпателна информация за цялото пътуване и за държавите, през които минахме. Автобусът ни бе удобен, шофьорите – вежливи, малките ни артисти – палави, но обичливи. много пяха и танцуваха.
На площад „Милано” бе подредена изложба на малките художници от Школата по изобразително изкуство „Наум Хаджимладенов” – Виктория Крушарска, Красимира АлХусани, Радостина Генова, Велислава Вълева, Габриела Христова, Иван Иванов, Теодор Стоянов, Натали Николова, Георги Алексиев, Георги Тосков, Габриела Гешева, Елина Главева, Рая Ангелова, Мария Новакова, Карина Стоименова, Мария Рангочева, Стивън Василев, Виктория Маркова, Александър Вучов, Анна Вучова, Боби Ангелов, Димитър… Изложбата допринесе много за цялостното успешно представяне на читалище „Младост”, а художникът и ръководител на школата Иван Шуманов заслужи награда.
Много съм щастлива от блестящото представяне на нашите певци и танцьори, които въпреки, че бяха най-малките, получиха бурните аплодисменти на публиката и организаторите. Заслужиха и награда, а най-вече – бяха удовлетворени.


От голямата група, която реално стана първа, се изявиха Иван и Георги Стоилови, Катя Тодорова, Петя Христова и Борислава Петрова. По-малките Сашко, Николай, Радост, Ани, Велислава, Габриела, Виктория, Михаил и Ванеса се представиха и при двете си излизания на сцена прекрасно и бяха аплодирани много от италианската публика.
На италианска сцена прозвучаха „Аморе мио” и български песни в изпълнение на Натали Николова, Мария Рангочева, Кристиян Трифонов, Радост Красимирова и Ани Вучова.7-годишните Ани и Мария пък се представиха със соло танц на гала концерта.
Пожелахме си нова среща следващата година в Черна гора, където ни поканиха организаторите.

Лилия Шуманова
водач на групата от читалище „Младост”

Можете да харесате

+ There are no comments

Add yours

*